25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiectul de hotărâre care prevedea subvenţionarea preţului gigacaloriei din bugetul local a stârnit discuţii aprinse între consilierii locali ai USL şi cei ai PDL. Mărul discordiei l-a reprezentat decizia Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul energiei (ANRE) din data de 31 martie care stabilea că începând cu data de 1 aprilie preţul de producere şi transport a energiei termice destinată consumului populaţiei va creşte de la 144,71 de lei la 151,88 de lei pe gigacalorie. Creşterea aplicată de Electrocentrale ca urmare a deciziei ANRE a determinat şi Apaterm să aplice o creştere a preţului, lucru anunţat Consiliului Local, care, în cadrul şedinţei de joia trecută, ar fi trebuit să aprobe suportarea din bugetul local a majorării preţului, ceea ce ar fi însemnat majorarea subvenţiei unitare de la 31,21 lei la 40,75 de lei, valoarea subvenţiei fiind estimată la 2.299.506 lei. Decizia ANRE a fost, din păcate, un prilej de dispute politice sterile şi inutile de multe ori, care s-au concretizat prin retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de către primar şi prin părăsirea şedinţei de către consilierii PDL, nu înainte ca aceştia să îi critice pe ceilalţi că nu vor să aprobe subvenţionarea preţului, ceea ce ar însemna ca locuitorii oraşului vor scoată mai mulţi bani din buzunar.

Discuţii pline de populism şi politicianism

Proiectul de hotărâre l-a determinat pe viceprimarul liberal Mircea Cristea, care a condus şedinţa, să atace dur Electrocentrale, lucru făcut şi de alţi consilieri ai USL. Vicele s-a arătat indignat de decizia de majorare a preţului gigacaloriei şi a propus retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre, afirmând că aleşii locali pot stopa această majorare dacă fac plângere prealabilă faţă de decizia ANRE. Deşi decizia de majorare a fost luată de ANRE şi a fost ulterior pusă în practică atât de Electrocentrale cât şi de Apaterm, vicele Cristea şi-a îndreptat titul acuzatililor doar către Electrocentrale, condusă de pedelistul Eduard Urbanschi, şi nu a scos niciun cuvânt despre situaţia Apaterm, care este condusă de pesedistul George Cubasa şi unde liberalii au şi ei pus un director, pe Mircea Ispas. Viceprimarul Cristea a spus, printre altele: „Ce e de făcut dacă cei de la CET vor continua cu această politică de a tot creşte preţul? Suntem oraşul care a pierdut locuri de muncă şi jumătate din venituri în doi ani, dar în care producătorul local de energie termică a mărit preţul, în acelaşi an, de vreo patru ori, lucru care nu s-a întâmplat în alte oraşe. E o politică naţională: în oraşele care nu sunt conduse de PDL, preţul la energia termică să fie crescut tot timpul, făcând praf administraţia locală, care trebuie să asigure în permanenţă milioane de euro pentru creşterea subvenţiei. Oamenii de la CET nu au fost niciodată în stare să prezinte o calculaţie de preţ pentru energia termică. Dacă nu ar fi avut oraşul, să treacă apa caldă prin el, trebuia să-şi construiască turnuri de răcire de 100 m înălţime, care i-ar fi costat zeci de milioane de euro, ca să răcească apa. La noi gigacaloria şi-a mărit preţul în ultimul an şi jumătate de vreo patru ori. Lucru care nu s-a întâmplat în alte oraşe. Am citit legea şi se poate face o plângere prealabilă, după care se atacă în contencios. Ãştia vor să ne jefuie", a declarat Mircea Răzvan Cristea.

Amnezie?

Se pare că viceprimarul liberal  Mircea Răzvan Cristea suferă de amnezie în privinţa motiveloir care au stat la baza mjorarii în ultimii 2 ani a preţului gigacaloriei, fiindu-i mai uşor să paseze răspundrea în curtea Electrocentrale. Viceprimarul ar trebui să-şi amintească faptul că la începutul anului trecut gălăţenii au plătit mai mult pentru apă caldă şi pentru căldură nu din cauza majorării impuse de Electrocentrale, ci de Apaterm. La acea vreme, viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco declara că majorarea preţului a fost impusă de datoriile mari acumulate de Apaterm şi pentru rezolvarea problemelor apărute la plata salariilor angajaţilor societăţii. Viceprimarul Ciumacenco mai spunea atunci că se va face o analiză a activităţii şi a situaţiei Apaterm, inclusiv în ceea ce priveşte schema de personal. La aproapoe un an şi jumătate de la declaraţiile vicelui Ciumacenco, programul de măsuri a rămas doar la nivel de vorbe. Un alt lucru care trebuie reamintit este că o altă majorare de preţ invocată de vicele cristea nu s-a datorat nici ea Electrocentrale, fiind vorba de ajustarea preţului gigacaloriei de către Apaterm ca urmare a creşterii TVA, aşa cum declara vara trecută directorul George Cubasa.
Primarul Dumitru Nicolae a spus iniţial că nu retrage proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, edilul şef al urbei criticând şi el Electrocentrale: „Acum doi ani Galaţiul era al doilea oraş dintre cele în care preţul energiei termice era cel mai mic, iar azi suntem în prima treime la energie scumpă. Dacă o centrală de 400 MW poate să meargă în medie cu 35 şi să mai fie şi rentabilă, arătaţi-mi-o mie şi vă dau diploma mea de inginer să o rupeţi. Toate cheltuielile se bagă pe populaţie”, a spus primarul.

Duel verbal

Consilierul PDL Viorel Trif, preşedintele teritorial al ANRSC, a încercat să contraatace şi să răspundă tirului de critici lansat către Electrocentrale, afirmând că locuitorii Galaţiului ar plăti mai puţin facă distribuţia căldurii şi apei calde ar fi făcută de către furnizor, adică de Electrocentrale, Viorel Trif a mai prezentat rezultatele unui control făcut de ANRSC la Apaterm, unde s-au găsit nereguli legate de temperatura de furnizare a apei calde, despre care noi am scris pe larg, în exclusivitate, zilele trecute: „Apaterm este un intermediar care încarcă facturile pentru transportul energiei termice la blocuri şi cea mai eficientă şi simplă cale de asigurare a agentului termic este Electrocentrale, la un preţ de 142 de lei”. Poziţia consilierul Trif nu a rămas fără urmări, directorul general al Apaterm, George Cubasa, răspunzându-i pe măsură. „Nu v-aş dori să vă intre în calorifere ce vă trimite Electrocentrale, că v-ar zbura caloriferele în cap, iar în chiuvetă dacă v-ar ajunge ce trimite Electrocentrale, ar trebui lângă prosop o piele de schimb. Numărul imens de avarii din oraş se întâmplă la Electrocentrale, nu la Apaterm”. Cubasa a trecut apoi la critici dure faţă de ANRSC, susţinând că această structură primeşte bani pentru care nu da socoteală, lucru care l-a făcut pe pedelistul Trif să îl întrebă pe pesedistul Cubasa care au fost argumentele care l-au făcut să solicite acum câteva luni majorarea salariului său la peste 100 de milioane de lei vechi, ceea ce nu i s-a aprobat.

Consilierii PDL au părăsit şedinţa

Deşi primarul a declarat iniţial că nu retrage proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, după discuţiile aprinse din şedinţă, viceprimarul Cristea a mai cerut o dată să se voteze pentru retragerea proiectului şi depunerea plângerii în contencios administrativ, lucru care a atras nemulţumirea consilierilor PDL, care au spus că primarul şi-a exprimat odată punctul de vedere şi că ar trebui trecut la votul asupra proiectului, astfel ca gălăţenii să nu plătească mai mulţi bani, dacă acordarea subvenţiei va fi aprobată. Punctul de vedere al aleşilor portocalii nu i-a impresionat pe aleşii USL, primarul Nicolae revenind asupra deciziei iniţiale şi retrăgând proiectul de pe ordinea de zi. Decizia nu l-a bucurat pe directorul Apaterm, care s-a arătat sceptic în privinţa rezultatului plângerii prealabile. Una peste alta, dacă acordarea subeventiei nu va fi aprobată, Apaterm va fi obligată să introducă majorarea în preţul de facturare, ceea ce înseamnă că galatenii vor fi nevoiţi să plătească mai mult. Şi pentru asta pot aduce „mulţumiri” viceprimarul Cristea şi consilierilor de la PSD, PNL şi PC, care nu au votat acordarea subvenţiei. Dar poate nu rămâne aşa...
„Se discută  la următoarea şedinţă. Altfel voi fi silit să o bag în tarif. Există două căi legale. Una se cheamă subvenţia, iar cealaltă, modificarea preţului de facturare. Creşterea preţului către Electrocentrale s-a aprobat de la 1 aprilie. Asta înseamnă că vor veni facturi mai mari. Pe de altă parte, o acţiune în instanţă împotriva ANRE nu are sorţi de izbândă", a spus George Cubasa, directorul Apaterm.

Articole înrudite