16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criza de asistenţi maternali blochează copiii părăsiţi în maternităţi
Criza de asistenţi maternali blochează copiii părăsiţi în maternităţi

Guvernul a încercat să limiteaze numărul copiilor abandonaţi în maternităţi printr-o hotărâre de guvern, 1103/10.12.2014, care prevede o serie de măsuri care trebuie luate de către spitale pentru a limita acest fenomen. La maternitatea Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi mai lipseşte doar un aparat foto pentru a identifica mamele cu risc de abandon, în rest celelalte proceduri au fost puse la punct. „Am solicitat conducerii spitalului să ne fie achiziţionat un aparat foto care va sta la Internări Gravide. Acolo ajung întâi gravidele. În situaţia în care soseşte o gravidă fără acte sau care şi-ar putea abandona copilul din diverse cauze, cum ar fi lipsa de mijloace materiale, lipsa de educaţie care să îi permită să se întreţinpă sau lipsa de suport din cadrul familiei, ea să fie fotografiată, să îi fie luate datele şi, dacă se va întâmpla să părăsească copilul, vom putea să înaintăm acest dosar către Poliţie şi Protecţia Copilului pentru a se găsi mama. Dacă ar fi să facem un portret robot al gravidei în risc de abandon, aici putem vorbi de tinere între 15 şi 25 de ani, în general din mediul rural, fără ocupaţie, fără legături de durată cu tatăl copilului, fără a fi urmărite de medicul de familie şi fără a avea suport material. Unele chiar ne spun că nu au cum să întreţină copiii dar vor să mai păstreze legătura cu ei, în schimb altele pleacă fără să spună şi nici nu se mai întorc vreodată. Acum acest sistem va ajuta la găsirea celor care îşi abandonează copiii, dar oricum ar fi, noi acum ne confruntăm cu o altă mare problemă. Durează foarte mult, şi câteva luni, până când cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului vin să ia copilul abandonat în maternitate. Noi avem două saloane în care stau aceşti copii, saloane care ne sunt necesare pentru alţi copii sau pentru mame cu copii, aşa că şi unul din aceste saloane dacă este blocat de aceste cazuri ni se îngreunează activitatea”, a precizat dr. Alina Călin, şef secţie Obstetrică Ginecologie 1, Maternitatea Spitalului de Urgenţă.
În anul 2014, la Spitalul de Urgenţă au fost abandonaţi nouă copii, toţi nou născuţi. Copii au fost abandonaţi în secţia Neonatologie. Mamele i-au părăsit direct sau au declarat că nu îi pot întreţine. Nou-născuţii, conform legii, sunt preluaţi de DGASPC, care se ocupă de plasarea acestora la asistenţi maternali sau de reintegrarea micuţilor in familie. Din păcate, asta durează, cauza fiind lipsa asistenţilor maternali.
„Nu avem suficienşi asistenţi maternali la care să plasăm nou-născuţii. Conform legii, aceştia nu pot fi aduşi într-un centru de plasament, ci doar la un asistent maternal. Am mai avea nevoie de încă 280 de asistenţi maternali la nivelul judeţului Galaţi dar aveam posturile blocate, deocamdată avem salariile asigurate până în octombrie, nu putem face angajări, nu sunt cereri aşa că într-adevăr durează până preluăm un nou născut abandonat, dar nu avem alte soluţii. Nu vrem să lăsam nou-născuţii în spital, dar nu avem altă cale. Avem la fiecare asistent câte doi copii. Doar copiii cu handicap sunt plasaţi câte unul la un asistent şi tot nu facem faţă. 30 dacă am putea angaja mâine, nu 280, şi tot am avea unde plasa 60 de copii”, a precizat dr. Ciprian Groza, director adjunct Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Cinci luni a durat până ce un caz recent de abandon al unui copil lăsat în maternitatea Judeţeanului să fie preluat la un asistent maternal. Uneori sugarii mai stau şi la centre, deşi este total contraindicat, dar când nici în maternitate nu sunt locuri, s-au mai întâmplat şi aceste situaţii.


Articole înrudite