07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Diagnostic şi tratament „on-line“ pentru satele gălăţene
Diagnostic şi tratament „on-line“ pentru satele gălăţene

Din noiembrie 2015, în toată zona rurală a judeţului Galaţi vor fi disponibile servicii de telemedicină. Este un proiect în care Ministerul Sănătăţii a băgat 82 de milioane de lei iar beneficiarii vor fi din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea. Programul se numeşte „Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de medicină” şi se va derula deocamdată doar în cele trei judeţe. Implicaţi în proiect vor fi medicii de familie din zona rurală a acestor judeţe, spitalele judeţene şi medici specialişti ce îşi desfăşoară activitatea în ambulatoriile acestor spitale.
La nivelul judeţului Galaţi s-a creat deja un grup de lucru, din care fac parte reprezentanţi ai medicilor de familie, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Spitalului Judeţean.
„În acest program vor participa 198 medici de familie din cele trei judeţe şi 500 de medici specialişti. Din judeţul Galaţi vor fi eligibili doar medicii de familie din zona rurală, inclusiv Tg. Bujor, şi nu cei din Galaţi sau Tecuci. Medicii de familie care vor intra în program vor fi dotaţi, printre altele, cu analizoare de biochimie, electrocardiografe, ecografe şi spirometre. Aparatele aparţin Ministerului Sănătăţii şi vor fi date în comodat medicilor prin direcţiile de sănătate publică. Pe baza unei aplicaţii informatice ce va fi instalată, medicii de familie vor putea transmite în timp real de la cabinetul lor către medicul specialist datele pacientului şi investigaţiile acestuia pentru un punct de vedere specializat, prin care se va stabili diagnosticul. Aplicaţia permite şi realizarea de investigaţii, tip ecografie şi electrocardiograme, în timp real, şi transmiterea lor. Când nu este vorba de o situaţie de urgenţă, medicul specialist care primeşte datele trebuie să dea un răspuns în maxim 72 de ore şi aşa se va reduce şi lista de aşteptare, deoarece unii pacienţi din rural vor putea fi investigaţi astfel şi fără a mai veni la specialist. Se are în vedere ca retribuirea acestor servicii să se facă prin Casa Naţională de Sănătate. Din punctul de vedere al practicianului, consider că acest sistem va face trecerea de la medicina cu stetoscop şi tensiometru la medicina modernă“, a precizat dr. Valentin Boldea, de la DSP Galaţi, membru în grupul de lucru ce va implementa acest proiect. Cei din grupul de lucru au la dispoziţie şase luni pentru a face funcţional programul, aşa că din noiembrie acesta trebuie să fie operaţional.


Articole înrudite