12 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dacă pică Electrocentrale, pică încălzirea Galaţiului!
Dacă pică Electrocentrale, pică încălzirea Galaţiului!
Războiul roş-portocaliu privind furnizarea căldurii, Apaterm (PSD) – Electrocentrale (PDL), a ajuns la Curtea de Apel. Astăzi, miercuri 7 decembrie, a venit rândul Curţii de Apel să îşi bată capul cu scandalul furnizării agentului termic pentru gălăţeni. Municipalitatea a depus recurs, iar PDL căinează aniticipat soarta Electrocentrale în cazul eventualităţii neachitării datoriilor Apaterm către Electrocentrale. Însuşi liderul organizaţiei locale PDL, Mircea Toader, a ţinut să pledeze în favoarea Electrocentrale. Liderul deputaţilor PDL şi-a făcut timp în minivacanţa aferentă zilei naţionale să îi convingă pe gălăţeni că de continuitatea Electrocentrale depinde încălzirea gălăţenilor ori condamnarea lor la frig. Mircea Toader a declarat: „Gălăţenii sunt beneficiarii unui management catastrofal al Apaterm. Şi de ce vă spun catastrofal - ştiţi foarte bine că din preţul gigacaloriei jumătate este numai zona de distribuţie, acoperind cheltuielile de funcţionare, salarii, ş.a.m.d. şi chipurile investiţii, de fapt nu investiţii, ci reabilitări şi avarii care se întâmplă. (…) E adevărat că ne-a prins în iarnă, noi am discutat şi cu cei responsabili, dar, deocamdată nu a suferit Galaţiul într-o formă sau alta de furnizarea de căldură, dar există un risc major: dacă cumva nu se plăteşte gazul nu ne mai dă nimeni gaz. (Democrat-liberalul a uitat că gălăţenii au stat în frig timp de trei săptămâni; numai la începutul perioadei înregistrându-se decesul a 10 cardiaci, survenit pe fondul schimbărilor bruşte de temperatură din toamnă şi a frigului din locuinţe - n.r.) Şi atunci nu numai că îngroapă Electrocentrale, dar îngroapă şi căldura. Şi noi încercăm cu puterile pe care le avem şi noi să menţinem o stare în care o încăpăţânare fără sens… şi eu am spus-o încă o dată: important e ca acest complex furnizare şi distribuţie să fie într-o singură mână. Nu a putut să fie Electrocentrale la primărie… Eu cred că dacă transferam Electrocentrale la primărie o falimenta sigur şi pe aia. Cred că aia era condiţia care dl primar Nicolae, care zice că este termoenergetician, spunea: domnule, acolo e un mare dezastru, mulţi oameni care produc puţin. Deci te uiţi în curtea altuia? Uită-te în curtea ta! Deocamdată pe cifre Electrocentrale este singura din Termoelectrica care este pe plus! Dar dacă judecătorul sindic spune: ştergem datoriile lui Apaterm şi nu se mai dau, a doua zi se închide şi Electrocentrale, căci îşi depăşeşete datoriile capitale şi nu are nici o şansă!”.
Apatermul ar putea fi piatra de moară care să scufunde Electrocentrale
Democrat-liberalii sperau ca Electrocentrale să preia Apaterm, căreia să îi vândă ulterior activele la bucată. Între timp însă s-au prins şi ei că nu pot câştiga mare lucru din vânzarea activelor Apaterm, căci infrastructura aparţine municipalităţii, şi nu Apaterm. Deci, dacă ar reuşi să îşi adjudece distribuţia căldurii şi apei calde gălăţenilor, Electrocentrale ar trebui să se descurce singură pentru a obţine fie gaz pe datorie, fie bani cu care să achite comenzile. Mult mai târziu s-ar putea bucura de pleaşca unor sume umflate aplicate gălăţenilor la distribuţie.
Dar cu banii de la guvern ce aţi făcut?!
Mircea Toader a ţinut să arate că municipalitatea a beneficiat de foarte multe fonduri de la bugetul de stat alocate Apaterm cu scopul reabilitării infrastructurii de distribuţie (reţeaua de ţevi şi punctele termice). Mai mult, democrat liberalul arată că nu a existat transparenţă în gestionarea acestor fonduri, ceea ce ne reamintim că se verifică. De-a lungul anilor, conducerea Apaterm cerea periodic Consiliului Local majorarea gigacaloriei, cu motivaţia că reabilitează infrastructura, deşi pentru aceasta sumele nu depindeau de încasările de la gălăţeni ci veneau din bugetul de stat. Toader a precizat: “am fost curios, şi de când am fost eu la ministerul de interne (guvernarea Tăriceanu n.r.) am vrut să ştiu câţi bani a primit pentru modernizarea infrastructurii de distribuţie municpiul Galaţi şi o să vă sperii: cifra înseamnă 700 de miliarde de lei vechi. Deci o sumă care înseamnă foarte mult. Nu ştiu cum a gestionat-o, nu ştiu ce a reabilitat. La vremea când eram eu (secretar de stat MAI - n.r.), erau peste jumătate din punctele termice reabilitate. (…) Deja (recent n.r.) s-au virat 14 miliarde vechi, 1.400.000 noi, sumă virată în contul primăriei, pentru plata unor lucrări făcute la sistemul de distribuţie, şi urmează încă o sumă de încă 14 miliarde care va fi dată printr-o hotărâre de guvern, săptămâna viitoare (aceasta n.r.) tot pentru aceleaşi considerente. Aici, programul de termoficare 2006-2009 pe care l-am făcut pe vremea mea a fost extins până la 2015, iar aicea hotărârea de guvern prevede un lucru mai delicat: 60% din cheltuieli trebuie acoperite de primărie. Dacă primăria nu acoperă 60% nu poate să dea mai mult. (…) I-am propus ministrului de interne să modifice totuşi, că primăriile de regulă în situaţia actuală nu au aşa multe fonduri, şi să scadă procentul de coparticipare la 15%. Şi mi s-a promis că vom modifica la anul această prevedere.”
Electroncentrale, întruchiparea transparenţei privind organigrama şi salariile!
Miza acestui război a fost unul politic, căci furnizarea căldurii şi apei calde gălăţenilor, ce implică o reţea atât de mare, asigura o excelentă sursă de finanţare a bătăliilor electorale. Conducerea Apaterm nu dădea vreodată socoteală. Democrat-liberalii au agitat spiritele privind dezastrul economic de acolo, acuzaţiile având baze reale. Însă în tot acest scandal, PDL nu a prezentat vreodată organigrama Electrocentrale, şi modalitatea de retribuire a celor din instituţie. Asta pentru a convinge gălăţenii că Electrocentrale chiar este varianta onestă, preferabilă. Desigur, nici Mircea Toader nu venise pregătit cu aceste mici detalii pe care le reclamă decmocrat-liberalii în legătură cu Apaterm, fără a oferi transparenţa în ceea ce priveşte veniturile (salarii şi sporuri - n.r.) de la Electrocentrale. Însă Toader a promis presei că democrat-liberalii le vor face publice… fără să precizeze un termen.


Articole înrudite