20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Facilităţi energetice pentru Combinat?
Facilităţi energetice pentru Combinat?
Acest lucru ar putea deveni o certitudine, dacă ţinem cont de declaraţia recentă a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, potrivit căruia marii consumatori de energie din România, cum sunt ArcelorMittal Galaţi, Alro Slatina sau Feral Tulcea, ar putea beneficia de înlesniri în preţul final plătit pentru energie. „Pentru aceşti giganţi din industrie se caută soluţii privind eliminarea unei serii de taxe legate de distribuţie, precum şi pentru eliminarea taxei de cogenerare şi reducerea impactului certificatelor verzi în facturi. Acordarea acestor înlesniri este condiţionată de realizarea unor investiţii consistente. Sunt companii din industria grea care au solicitat înlesniri în ceea ce priveşte distribuţia, cogenerarea şi certificatele verzi, promiţând investiţii consistente. Cu ArcelorMittal şi Feral am avansat, ei ar putea să angajeze investiţii puternice", a explicat ministrul Economiei, în cadrul unei conferinţe privind energia nucleară.
Sindicatele şi patronatele din metalurgie au tras în ultima perioadă  semnale de alarmă că industria va intra în colaps în cazul în care Guvernul nu va elimina taxa pentru energie regenerabilă. Taxa de cogenerare plătită de absolut toţi consumatorii din România este de 23 de lei/MWh, iar taxa pentru energie regenerabilă ajunge la 51,5 lei/MWh.

Acţiuni sindicale diferite

Dacă sindicaliştii de la Alro Slatina şi minerii au venit la Bucureşti, unde au organizat proteste prin care au cerut guvernanţilor să reducă sau să elimine o serie de taxe care conduc la creşterea preţului energiei electrice, modul de „luptă” al sindicaliştilor de la Combinat a fost diferit. Astfel, aşa cum au asistat nepăsători la demolarea capacităţilor de producţie sau la închiderea vara trecută a unei uzine, liderii sindicatului Siderurgistul au avut şi de această dată aceeaşi tactică sindicală, mulţumindu-se să depună adrese la Prefectura Galaţi sau Primărie, prin care au cerut guvernanţilor să ia o serie de măsuri de salvare a metalurgiei. Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care a organizat acţiuni prin care a tras semnale de alarmă legate de închiderea unor capacităţi de producţie şi de neefectuarea corespunzătoare a unor investiţii, ne-a declarat că nu va organiza acţiuni în favoarea patronatului decât dacă acesta se va angaja că, în schimbul acordării unor facilităţi, va menţine numărul actual de salariaţi, va realiza o anumită producţie şi va face anumite investiţii. „Aceşti patroni au primit anii trecuţi facilităţi din partea statului român, dar asta nu s-a resimţit în salariile siderurgiştilor. Dacă cei aflaţi la guvernare vor să le acorde o serie de facilităţi, aşa cum solicită ei, atunci patronii Combinatului ar trebui să se angajeze că vor investi în primul rând în oţelărie, unde ar mai trebui, de exemplu, construite convertizoare, precum şi în sectorul de turnare. La ora actuală oţelăria abia reuşeşte să preia fonta de la furnalul 5, iar dacă ar urma să fie repornit şi furnalul 3, care a fost reparat dar care ar mai putea suporta nişte modernizări, este greu de spus cum ar putea fi preluată o cantitate de peste 2,5 milioane tone de fontă de către singura oţelărie funcţională care operează în cea mai mare parte cu 2 dintre cele 3 convertizoare”, ne-a declarat liderul de sindicat Gheorghe Tiber. Acesta a spus că în condiţiile în care furnalul 2 este pe punctul de a fi demolat, este paradoxal să se vorbească de construcţia unui nou furnal.

Un nou furnal la Combinat?

Într-un interviu apărut pe 30 aprilie pe hotnews.ro, ministrul economiei, Varujan Vosganian, declara că „ArcelorMittal are câteva solicitări privind taxa de cogenerare, privind certificatele verzi, privind reţeaua de distributie electrică din incinta Combinatului. Noi am zis «OK», dacă noi satisfacem aceste cerinţe, ce faceţi dumneavoastră? Şi ei au spus: Dacă dumneavoastră faceţi asta, noi mai facem un furnal şi mărim capacitatea cu un milion de tone. Am avut o discuţie şi cu primul-ministru, l-am informat în legătură cu stadiul acestor discuţii şi este o modalitate de a rezolva punctual anumite chestiuni care au mare impact asupra economiei”. Întrebat de redactorii hotnews.ro cât de mare ar urma să fie investiţia pe care Mittal ar fi dispus să o facă la Combinat, ministrul Economiei a declarat următoarele: „Dacă Mittal produce acum 1,5 milioane de tone, cu încă un furnal ar putea să sporească la 2,5 milioane de tone”.

Articole înrudite