Curtea de Apel Iaşi a hotărât la sfârşitul săptămânii trecute ca dosarul în care a fost pus sub inculpare fostul deputat Mihail Boldea să fie disjuns. Va fi format astfel un nou dosar, în care vor fi judecaţi în procedură simplificată fostul subprefect al judeţului Galaţi, Aurica Luchiniuc, alături de alte cinci persoane, respectiv Carmen Mirică, Sava Lucian Mirică, Sorin Balaban, Fănel Dumbravă şi Ştefan Lazăr. Aceştia şi-au recunoscut faptele şi solicită acum, în baza noilor legi penale, să beneficieze de o reducere cu o treime a pedepselor.
Fostul deputat Boldea, în dosar cu alte 12 persoane
Primul proces penal în care este judecat Mihail Boldea va continua cu alte 12 persoane în boxa acuzaţilor, alte două decedând în cursul procesului, acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT Galaţi fiind de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Conform procurorilor DIICOT, membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale Galaţiului, aflate în proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte dintre acestea fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în diverse procese penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului.
Fostul deputat Mihail Boldea a trimis în judecată şi în dosarul „Aviasan”, fiind acuzat de procurorii anticorupţie că, în luna martie 2007, a întocmit în fals un antecontract de vânzare-cumpărare datat august 2004, prin care se atesta că SC Aviaţia Utilitară Tuzla (societate care fusese radiată încă din anul 2005), reprezentată de o anumită persoană care nu avea cunoştinţă de tranzacţie şi care nu avea nicio calitate în societatea menţionată, se obliga să vândă către SC Fitocom Serv Galaţi, la un preţ de 300.000.000 lei vechi, terenul în suprafaţă de 39, 61 ha, din comuna Vânători, teren cu destinaţie specială. Actul fals ar fi fost întocmit în condiţiile în care Mihail Boldea este acuzat că s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat în prezent la 21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, reprezentând valoarea terenului înstrăinat în mod fraudulos.