02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi către Cseke: Lasă-ne spitalele aşa cum sunt!
Galaţi către Cseke: Lasă-ne spitalele aşa cum sunt!
Cam acesta ar fi mesajul care ar trebui să ajungă la urechile ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, după şedinţa în care autorităţile locale, politicieni, sindicalişti, medici şi, din păcate, în ultimul rând, managerii spitalelor puse pe lista comasării s-au sfătuit ce să facă în judeţul Galaţi. Reamintim că săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a propus ca în judeţul Galaţi spitalele TBC, de Boli Infecţioase şi de Psihiatrie să fie comasate la Spitalul Judeţean, iar Maternitatea Buna Vestire să fie comasată la Spitalul de Copii. În plus, Spitalul Iveşti ar trebui să se închidă şi să devină cămin de bătrâni. După o şedinţă furtunoasă, în care, din păcate, s-au auzit întâi glasurile politicii şi abia apoi cele ale administratorilor şi medicilor, şedinţă în care managerii spitalelor nu au putut vorbi deloc, deşi aveau dreptul să o facă, măcar după administratori, concluzia a fost clară. Ministerul Sănătăţii este rugat să ne lase spitalele în pace, asta mai ales că exact spitalele expuse comasării o duc bine financiar şi în ele s-a investit enorm din partea comunităţii locale. Singura concesie a fost necesitatea transformării Spitalului Iveşti, dar nu în cămin, ci în unitate medico-socială. „Nu sunt împotriva ideii Ministerului Sănătăţii, dar ea nu are acum un fundament real. Mă nemulţumeşte că în ciuda faptului că se mizează pe descentralizare, din păcate bugetul de dotări şi reabilitări a rămas exclusiv la Ministerul Sănătăţii, iar alocările se fac să nu zic pe criterii politice, să zic pe ochi frumoşi. Să luăm exemplul Spitalului de Urgenţă, unde deşi am alocat fonduri de când l-am preluat şi s-au plătit datoriile presante, mai e nevoie de bani. Actuala contractare de doar 4.000 de cazuri e insuficientă”, a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.
Primarul Dumitru Nicolae a reamintit că româneşte e mai bine să măsori de 10 ori şi să tai o dată şi până la urmă a concluzionat şi el că nu e cazul să comasăm nimic în Galaţi. De aceeaşi părere a fost şi preşedintele Colegiului Medicilor, Dumitru Cristea, care a precizat că după ce i-a consultat pe mai toţi cei 1000 de medici gălăţeni, dar şi pe pacienţi, toţi au spus „nu” comasării. La şedinţă au participat şi directorul CJAS Galaţi, Olimpia Buzia, directorul Serviciului Medical al Municipiului Galaţi, Costinela Georgescu, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea. Deşi în sală au fost prezenţi şi managerii tuturor celor şase spitale luate în discuţie, vocile lor nu s-au auzit deloc deşi, poate, după reprezentanţii administraţiei locale, erau cei mai în măsură să vorbească.

Politicienii gălăţeni s-au contrat pe comasarea spitalelor

Masa rotundă pe sănătate găzduită de Prefectură a fost ocazia perfect fructificată de politicienii locali pentru a-şi scoate colţii unii la ceilalţi. Liderul liberalilor, deputatul Victor Paul Dobre a luat cuvântul printre primii şi a susţinut că este momentul ca specialiştii să se exprime, şi mai puţini politicienii. Pe de altă parte, Dan Nica a contracarat cu precizarea că de fapt destinul specialiştilor este decis de politicieni, care nu se pricep la domeniile pe care specialiştii trebuie să le gestioneze în urma deciziilor acestora. 
Dan Nica a reproşat faptul că PDL a fost iniţiatorul evenimentului, deşi s-a încercat ascunderea acestui lucru, aducându-se Prefectura în postura organizatorului, care a omis să îl invite pe Aurel Nechita, fost secretar de stat, decanul Facultăţii de Medicină.
Prefectul Păun l-a contrazis pe Nica, susţinând că Nechita ar fi fost invitat telefonic „S-a discutat cu d-l Nechita la telefon, ieri (joi - n.r.) la ora 12.00”. În timpul indicat de prefect, Nechita susţinea o conferinţă de presă (între 11.30 şi 12.40), pe care nu a întrerupt-o nici măcar o clipă, deci nu a vorbit la telefon în acel interval orar.
Deputata Roşca, de profesie medic, face parte din comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor şi a ţinut să contrazică datele oferite de Mircea Toader conform cărora la nivel naţional ar exista 4.000 de solicitări ale unor bătrâni pentru internarea în Case de bătrâni. Roşca susţine că cifra reală este de 2.800.
Dr. Ichim, senator liberal, a fost cel care a venit cu datele unui plan de „raţionalizare” a sănătăţii româneşti, ce reuneşte acordul Băncii Mondiale, FMI, şi a ministrului Sănătăţii din 2009 – social democratul Ion Bazac. Conform acelui plan, se urmăreşte diminuarea infrastructurii spitaliceşti din ţara noastră. La această chestiune Nica a reacţionat cu vehemenţă: „Nu pot să vă dau eu înapoi postul de la Judeţean”. Senatorul Ichim a parat: „Lucrez cu stofa clientului. Vă pot pune documentele la dispoziţie.” Senatorul liberal Ichim a subliniat necesitatea unităţii autorităţilor locale în menţinerea spitalielor existente.
În intervenţia sa, primarul Dumitru Nicolae a subliniat: „Niciodată nu am văzut atâţia oameni necăjiţi, ca acum! Vin câte 200 la audienţe şi atâta vor - spital, medicamente şi căldură”.
Prefectul a promis că va transmite la minister decizia luată la Galaţi de a fi păstrate cu o singură excepţie (Spitatul de la Iveşti) toate spitalele din zonă.
Liderul grupului deputaţilor din cameră, Mircea Toader, pe care Nica nu a ezitat să îl înţepe - „ştiu că dvs. sunteţi reprezentantul guvernului”-, a punctat faptul că hopul cel mai mare va veni totuşi din partea ministerului, care acordă acreditările de funcţionare ale unităţilor sanitare.

Articole înrudite