După mai bine de 4 ani de controverse, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat litigiul privind cele 655 hectare de teren folosit pentru agricultură din Cartierul Dimitrie Cantemir.
Pe data de 17 mai 2022, magistraţii Înaltei Curţi au dat câştig de cauză Primăriei Galaţi, iar Guvernul României, care ceruse restituirea terenului folosit pentru agricultură din cartierul Dimitrie Cantemir a pierdut astfel procesul.
În 2017, Guvernul României, condus la vremea aceea de brăileanul Mihai Tudose, a înaintat un memorandum prin care solicita returnarea terenului pe care nu s-au mai construit blocuri. ”Din analiza modului cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr. 512/2002 rezultă că de 15 ani cea mai mare parte din cele 1.000 ha nu este utilizată potrivit destinţiei stabilite iniţial, iar intenţiile Consiliului Local al Municipiului Galaţi reies cu claritate din hotărârile succesive prin care s-a încercat schimbarea destinţiei acestor suprafeţe de teren”.
Ca urmare a celor de mai sus, invocând interesul public general, prin adresa nr. 951/15.09.2017, Secretariatul General al Guvernului a transmis ”cererea Guvernului, formulată în temeiul art. 9 alin. (2) din Legea nr. 213/1998, cu modificările şi completările ulterioare, de a dispune măsurile necesare pentru adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Galaţi privind trecerea terenului în suprafaţă de 655, 29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a refuzat, drept pentru care Guvernul României a revendicat în instanţa această bucată de pământ.
După câtiva ani în care s-a trecut prin toate căile de atac, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis: ”Respinge recursurile formulate de reclamantul Guvernul României, intervenientul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, şi pârâţii Municipiul Galaţi şi Consiliul Local al Municipiului Galaţi împotriva Sentinţei civile nr. 2565 din 27 noiembrie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă”.
Reamintim că în anul 2001, un teren de 1000 hectare a trecut din administrarea Brăilei în cea a Galaţiului pentru construcţia de locuinţe ANL.
Articole similare:
- Primăria ţine cu dinţii de terenul din cartierul Dimitrie Cantemir
- A fost stabilit primul termen în procesul Guvern vs Primăria Galaţi
- Guvernul României a dat în judecată Consiliul Local şi Primăria Galaţi
- Consiliul Local Galaţi va decide dacă Brăila va primi înapoi terenul de la Vădeni