02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Geologi şi fizicieni, observaţii pe dealul care alunecă spre satul Izvoarele
Geologi şi fizicieni, observaţii pe dealul care alunecă spre satul Izvoarele

Alunecarea dealului din partea sudică a satului Izvoarele are o dinamică ce îngrijorează, deoarece nu doar că şi-a schimbat direcţia şi vine spre sat, dar creşte foarte mult. Dacă de duminică până luni, în 24 de ore, dealul alunecase cu 22 cm în plus, marţi la ora 7.30 dimineaţa faţă de luni la ora 7.30 dimineaţa alunecarea de teren era de 40 cm. În plus, apar zone noi unde terenul alunecă, iar acolo unde acesta este deja afectat, crevasele căscate în pământ sunt de la zi la zi mai evidente şi mai pline de apă. Echipe de geologi de la Institutul de Geologie al României şi de la Institutul de Fizică a Pământului au venit marţi la Izvoarele pentru noi observaţii legate de alunecarea de teren din partea de sud a satului. Mihai Diaconescu, de la Institutul de Fizică a Pământul, a fost pus la pământ efectiv în momentul în care mergea prin zona alunecărilor de teren, dar, din fericire, nu a fost vorba de nimic grav, decât de lipsa de antrenament, după cum spunea chiar el, mai în glumă, mai în serios. Echipa de geologi, care se afla la cea de-a doua observare a zonei, prima fiind făcută sâmbătă, a constatat clar că alunecarea de teren este departe de a se fi oprit. Dimpotriva, este evidentă nu doar schimbarea de direcţiei alunecării de teren, ci şi creşterea intensităţii acesteia. Banda de avertizare care fusese montată luni de către ISU şi delimita zona cea mai afectată de alunecarea de teren a fost ruptă în unele zone.
„Sunt 40 de centimetri în plus azi la 7.30 dimineaţa faţă de ieri la 7.30. E şi apă mai multă. Şi aici dar şi în zona de alunecare iniţială. Spre stână este mai puţin mişcat pământul, dar s-a mişcat şi a ajuns la gardul stânei. Domnul preşedinte al CJ Galaţi este la Bucureşti în legătură cu problema de aici, de la Izvoarele. Să vedem ce spun expertizele. A rămas în picioare acea soluţie legată de pilonii care ar putea fi introduşi în deal pentru susţinere, dar vom vedea“, spunea Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conache, comună al carei sat component este Izvoarele, primar care a însoţit în teren cele două echipe de cercetători din Capitală.
„Sunt într-adevăr accentuate zonele alunecării de teren, şi-au schimbat şi direcţiile unele dintre ele, avem şi apă acolo unde sâmbătă, când am venit prima oară, nu era apă. O soluţie tehnică poate fi dată cert nu doar după observaţii în teren, trebuie făcute expertize, forări, trebuie să ajungem să investigăm unde a fost prima alunecare de teren, cea care se stabilizase şi apoi acum a reapărut“, a spus Raluca Maftei de la Institutul de Geologie. Numai că aceste explorări în teren trebuie plătite şi sunt de durată. Numai întinderea unui cablu cu sezori ce poate oferi date despre adâncimea alunecării şi culegerea de date ar dura cam o lună. Împădurirea nu mai este acum o soluţie.
„Sunt prea multe crăpături în teren, este acum tardiv să împădurească zona, nici nu s-ar mai prinde copacii. Până când această alunecare de teren nu se opreşte şi nu se stabilizează cu totul, asta nu este o soluţie. Şi, repet, trebuie să facem un studiu complet şi cu explorări în teren, nu doar cu observaţii“, a precizat Raluca Maftei.
Cutremurul de marţi dimineaţă nu a avut ca efect accentuarea alunecării de teren. „Acest cutremur nu a avut niciun efect, dar dacă am vorbi despre un cutremur de cel puţin 5 grade, atunci, cum zona este deja instabilă, alunecarea este pornită, nu ştiu dacă nu ar apărea efecte. Deocamdată aici este vorba despre apă de la ploi, de la zăpezi, care a dus la alunecarea terenului mai evident. Împădurirea ar fi fost o soluţie dacă ar fi fost făcută la timp, dar acum, până ce nu se opreşte această alunecare de teren, este inutil. Dacă nu plouă, este posibil ca natural să se oprească alunecarea, dar acum nu aş putea da o soluţie artificială de oprire a fenomenului”, a spus şi Mihai Diaconescu de la Institutul de Fizică al Pământului.
Oamenii din partea de sud a satului ar vrea să ştie ce se face efectiv, pentru că de joia trecută dorm cu frica în suflet.
„La socri, acum câteva săptămâni a intrat apa, iar la noi acum vine dealul. Stăm cu frică şi ziua şi noaptea, păi cum nu... Numai necazuri, stres... Unii spun că vine dealul în sat, alţii că nu, dar văd că nici nu se opreşte pământul. Noi ce putere aveam, ce să facem nici nu mai ştim...“, spunea Tasia Dorojanu, care are casa chiar în spatele dealului care alunecă.
Specialiştii vor face rapoarte, dar, spun ei, acestea sunt doar estimări şi sunt necesare explorări amănunţite.


Articole înrudite