29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În judeţul Galaţi începe anul şcolar cu 43 de şcoli şi grădiniţe care nu au apă curentă sau potabilă
În judeţul Galaţi începe anul şcolar cu 43 de şcoli şi grădiniţe care nu au apă curentă sau potabilă

Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Galaţi a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, situaţia autorizării sanitare a unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi, pentru anul şcolar 2018-2019. Potrivit datelor prezentate, în judeţul Galaţi, la ora actuală mai există încă 43 de unităţi şcolare care nu dispun de apă curentă sau potabilă.
În anul şcolar 2018-2019, în judeţul Galaţi vor funcţiona 442 de unităţi, 162 în mediul urban, 280 în mediul rural, dintre care 421 unităţi şcolare de stat şi 21 unităţi particulare. Dintre acestea, 92 sunt neautorizate, alte 14 sunt parţial autorizate şi 10 sunt în curs de autorizare.
Din cele 92 de unităţi şcolare neautorizate, 16 se află în mediul urban (12 sunt în municipiul Galaţi dintre care 10 sunt grădiniţe, Liceul Tehnologic „Sf. Ioan” şi Palatul Copiilor Galaţi, la care se adaugă 4 grădiniţe din Tecuci) şi 76 se află în mediul rural. Din cele 76 de unităţi şcolare din mediul rural care nu au autorizaţie de funcţionare, 45 sunt grădiniţe şi 31 sunt şcoli.
Motivele de neavizare sunt: grădiniţe care funcţionează la parter de bloc, infiltraţii pluviale, spaţiu necorespunzător, număr insuficient de grupuri sanitare, lipsa unei surse de apă potabilă, cubaj insuficient la sălile de grupă, etc. Reprezentanţii IŞJ Galaţi au ţinut să menţioneze că în cazul multor unităţi şcolare există multe proiecte depuse, aprobate şi care în prezent se află în derulare, majorutatea cu finanţare prin PNDL, ceea ce va duce la rezolvarea situaţiilor care au condus la neacordarea autorizaţiei sanitare. În cazul Palatului Copiilor Galaţi, situaţia e mai complicată deoarece clădirea se află într-o stare avansată de degradare şi este afectată şi de fenomenul de tasare.


Articole înrudite