Guvernul a aprobat: Încep disponibilizările la Calorgal Recomandat

Joi, 30 August 2018 14:04
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a aprobat miercuri, 30 august 2018, alocarea sumei de 456.000 de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele ce vor fi disponibilizate de la Societatea Calorgal S.A. din Galaţi.
"Tendinţa generalizată de reducere a cererii de furnizare a acestui serviciu de utilitate publică (numărul de consumatori care au renunţat la sistemul centralizat de termoficare în anul 2017 a fost de 15.862, respectiv 43,81% din consumatorii anului precedent), starea tehnică necorespunzătoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, precum şi creşterea preţurilor la combustibili reprezintă dificultăţi majore pentru funcţionarea Societăţii CALORGAL S.A. Galaţi. Astfel, activitatea de distribuţie a energiei termice prestată de societate se va restrânge în proporţie de aprox. 70%. În acest context, s-a conturat necesitatea adoptării de urgenţă a unor măsuri necesare în vederea redresării activităţii, prin restrângerea sectoarelor de activitate, reducerea cheltuielilor şi întocmirea unui plan de disponibilizare aplicabil în două etape, începând din luna septembrie 2018, şi care va afecta 303 salariaţi. Analizând structura personalului în funcţie de vârstă, s-a constatat că 70,8% dintre salariaţi au peste 50 ani, iar şansele de reinserţie pe piaţa muncii a acestora sunt reduse. În aceste condiţii, societatea este preocupată de realizarea unui plan de disponibilizare care să atenueze impactul social al procesului de restructurare, în acord cu măsurile de protecţie socială acordate de stat prin OUG nr. 36/2013, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Consiliul Local al municipiului Galaţi a aprobat în luna iulie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, modificarea planului de disponibilizare a angajaţilor Calorgal SA. Deoarece disponibilizările nu au demarat conform planului iniţial care prevedea concedierea salariaţilor în trei etape, cu începere de la 01 iulie 2018, consilierii au aprobat comasarea primelor două etape. Amânarea începerii planului de disponibilizare s-a impus deoarece paşii procedurali dintre Primăria municipiului Galaţi şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-au derulat mai încet decât s-a preconizat iniţial, Ministrul Dezvoltării fiind instituţia care va aloca banii necesari plăţii salariilor compensatorii care trebuie acordate salariaţilor disponibilizaţi de la Calorgal. Potrivit hotărârii de consiliu local, prima etapă va începe pe data de 01 octombrie, cei 230 de salariaţi cuprinşi în această primă etapă urmând să primească preaviz începând cu data de 03 septembrie. Cea de a II-a etapă vizează alţi 73 de salariaţi, care vor primi preaviz începând cu data de 01 noiembrie, urmând să fie puşi pe liber pe data de 01 decembrie 2018.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu