08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se împlinesc trei luni de la începerea Programului Naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin iar în toată ţara peste 40.000  de românce au beneficiat gratuit de acest program. Ministerul Sănătăţii informează că deocamdată cele mai multe testări Babeş-Papanicolau, este vorba de 20.000, au fost  făcute în vestul, sud-vestul şi nord-vestul ţării. La Galaţi situaţia ar putea sta mai bine, mai ales că în acest moment avem un spital care nici măcar nu a depus actele de validare pentru participarea în acest program şi altul care va intra în program abia de pe 1 ianuarie 2013. În schimb, Maternitatea „Buna Vestire” este unitatea sanitară implicată în acest program care a avut deocamdată şi cele mai bune rezultate dar şi cele mai multe colectări de probe de la pacientele care sunt incluse în program.
„De la debutul programului şi până acum s-au făcut recoltări de la un număr de 1.677 de paciente iar la 1.121 dintre acestea deja au fost date şi rezultatele. 1.010 paciente din total au fost testate la Maternitatea Buna Vestire, unitatea medicală gălăţeană care are cele mai bune rezultate în derularea acestui program. Pe locul doi ca şi număr de paciente testate se află Spitalul CFR, cu 442 de testări, iar pe locul al treilea, Spitalul din Târgu Bujor, cu 225 de femei testate. Spitalul de Urgenţă nu a depus încă documentele pentru a-i fi validată intrarea în program iar Spitalul din Tecuci va intra în acest program de la 1 ianuarie 2013. Cum doar în câteva spitale gălăţene se derulează deocamdată acest program, pot spune că lucrurile se mişcă destul de bine”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Cel puţin pentru două gălăţence programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin a reprezentat clar o şansă la viaţă. „Avem cel puţin două cazuri, la Maternitatea Buna Vestire, unde în urma acestei testări au fost depistate două gălăţence care aveau cancer de col uterin în stadiul 1, stadiu tratabil. Şi nu sunt singurele cazuri, iar asta dovedeşte eficienţa programului Ministerului Sănătăţii, deoarece poate multe dintre femei nu îşi permit să plătească acest test iar gratuitatea testării este salvatoare”, a mai declarat dr. Valentin Boldea. La un cabinet privat testarea costă circa 100 de lei.
Cine şi cum poate beneficia de programul Ministerului Sănătăţii
Reamintim că acest program de testare gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Programul este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de 5 ani.
Pentru a putea beneficia de testarea gratuită din program, pacienta trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. Nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa colului uterin sau histerectomie totală şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.


Articole înrudite