26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Începe şcoala!
Începe şcoala!

Anul acesta şcoala începe mai devreme şi vine cu câteva noutăţi, plecând de la modificări în structura anului şcolar şi terminând cu măsuri privind examenele naţionale. În calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă cu perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor şi ale concursurilor naţionale.
Cursurile învăţământului secundar demarează pe 12 septembrie. În perioada 29 octombrie - 6 noiembrie  2016 va fi vacanţă pentru copiii din învăţământul preşcolar şi învăţământul primar. Vacanţa de iarnă este stabilită între 24 decembrie 2016 şi 8 ianuarie 2017. Cursurile se reiau anul viitor pe 9 ianuarie şi vor continua, în primul semestru, până pe 3 februarie 2017. Vacanţa intersemestrială este stabilită între 4 februarie şi 12 februarie 2017.
Cel de al doilea semestru cuprinde două perioade de cursuri: prima, între 13 februarie şi 14 aprilie iar cea de a doua perioadă, de pe 2 mai şi până pe 16 iunie. Vacanţa de primăvară se va desfăşura între 19 aprilie şi 30 aprilie, iar cea de vară a fost stabilită de pe 17 iunie şi până pe 10 septembrie.
După parcurgerea programei şcolare şi cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalul fiecărui semestru va fi organizată susţinerea lucrărilor şcolare - tezele.
Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare vor fi organizate conform calendarului prestabilit, în perioada vacanţei de primăvară.
Cât priveşte calendarul evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, certificare, respectiv atestarea calificărilor profesionale sau de competenţe, precum şi calendarul admiterii la liceu, în clasa a IX-a, se aprobă prin ordine distincte ale ministrului MENCS.
S-a stabilit, astfel, că prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care, între nota iniţială şi nota de la contestaţii, există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.
Totodată, în procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă la 20% (de la 25%) tocmai pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.


Articole înrudite