13 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Georgeta Ciungan, judecătoarea din Bihor găsită spânzurată, s-a născut în Galaţi: "A fost o foarte bună sportivă a Galaţiului. Ne-am mândrit cu ea!"
Georgeta Ciungan, judecătoarea din Bihor găsită spânzurată, s-a născut în Galaţi: "A fost o foarte bună sportivă a Galaţiului. Ne-am mândrit cu ea!"

Georgeta Ciungan (51 de ani), o figură proeminentă care a excelat atât în lumea sportului, cât şi în cea a justiţiei, a marcat profund ambele domenii. Fosta campioană mondială la atletism şi-a dedicat viaţa sportului de la o vârstă fragedă, dovedind un talent remarcabil. Realizările sale sportive au culminat cu titluri mondiale obţinute în 1992, la Campionatul Mondial de Juniori de la Seul. Ulterior, cu aceeaşi ambiţie şi excelenţă, s-a îndreptat către sistemul juridic, devenind un judecător respectat la Tribunalul Bihor.

Născută la Galaţi, Georgeta Ciungan (fostă Petrea) şi-a început parcursul în atletism la vârsta de 6 ani, iniţial practicând gimnastică acrobatică. În 1986, a ales atletismul, devenind rapid o sportivă de performanţă la CSU Galaţi. Remarcată pentru talentul său, a fost inclusă în loturile naţionale, mondiale şi olimpice ale României. Punctul culminant al carierei sale a fost în 1992, când a devenit dublă campioană la atletism la Campionatul Mondial de Juniori de la Seul, obţinând aurul la 400 metri garduri şi cu echipa de ştafetă 4x400 metri. Succesele sale au continuat cu titlul de vicecampioană europeană în 1999, la Cupa Europei. Trecerea de la performanţa sportivă la rigorile legii a reprezentat o transformare remarcabilă în viaţa Georgetei Ciungan. "A fost o foarte bună sportivă a Galaţiului. Ne-am mândrit cu ea!", ne-a scris la redacţie o cititoare.

După retragerea din sport - o accidentare gravă, Georgeta Ciungan a ales o direcţie complet diferită, îndreptându-se spre drept. În 2008, s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii George Bariţiu din Braşov, demonstrând aceeaşi determinare ca în sport. În 2012, a fost admisă pe primul loc la Institutul Naţional al Magistraturii, pe care l-a absolvit în 2015. Cariera sa în magistratură a început ca judecător stagiar la Judecătoria Focşani, evoluând până la funcţia de judecător la Tribunalul Bihor în 2018, unde a ajuns preşedinte al Secţiei Penale. Odată ajunsă la Tribunalul Bihor, activitatea sa a fost marcată de profesionalism şi dedicare, notează stiripesurse.ro.

Sfârşitul tragic al Georgetei Ciungan a survenit în dimineaţa zilei de 12 mai 2025, când a fost găsită fără viaţă în locuinţa sa din comuna Nojorid - aflată la 7 kilometri de Oradea, judeţul Bihor. Circumstanţele sugerează un act de sinucidere, judecătoarea fiind găsită spânzurată. Se cunoştea faptul că suferea de depresie - după ce a divorţat de soţul pentru care avea ordin de protecţie - şi că a fost internată la începutul anului din această cauză. Adesea, îşi exprima colegilor preocupările legate de stresul profesional şi volumul considerabil de muncă. Decesul s-a produs cu doar câteva zile înainte de pronunţarea sentinţei în două procese importante pe care le instrumenta - ce vizează Universitatea din Oradea. Reacţiile în comunitatea juridică au evidenţiat necesitatea unui suport mai bun pentru magistraţi. Magistratul s-a ocupat la un moment dat de dosarul lui Victoraş Micula.


Articole înrudite