29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Concluziile raportului specialiştilor privind cauza naturală a seismelor din judeţul Galaţi nu îi conving deloc pe săteni. Oamenii sunt sceptici cu privire la natura cutremurelor. Chiar dacă acestea s-au mai rărit, rămân aşa-zisele „bubuituri” care bagă în continuare spaima în oameni. Zgomotele care nu au încetat le şubrezesc în continuare casele. Oamenii îşi pun însă speranţa în sprijinul financiar promis de premierul Victor Ponta pentru a-şi repara locuinţele, pentru că susţin cu tărie că nu intenţionează să accepte strămutarea în altă zonă.

Sunt doar cauze naturale, dar zona trebuia împădurită

Asta se menţionează în raportul prezentat vineri în şedinţa de Guvern. „Cauzele care au determinat apariţia acestor evenimente seismice sunt de natură tectonică, în sensul că, în perimetrul satelor Izvoarele – Schela – Negrea, judeţul Galaţi, s-a reactivat o falie minoră. Influenţele altor cauze posibile au fost eliminate de specialişti pe baza următoarelor raţionamente: influenţa activităţilor de forare în vederea extracţiei de ţiţei a fost respinsă din cauza faptului că aceste proceduri nu depăşesc adâncimea de 1.100 m, în timp ce focarele seismice au fost detectate sub 5.000 m adâncime, iar forările nu presupun şocuri de presiune. În plus, sub 1.100 m se constată prezenţa unui strat dur cristalin, care se constituie într-un ecran care separă zona de forare de cea seismică. Influenţa inundaţiilor, care au precedat evenimentele seismice cu circa două săptămâni, a fost exclusă ca o posibilă cauză pentru generarea cutremurelor de pământ din zonă, dat fiind faptul că în zona în care cutremurele au avut loc, viitura a stagnat mult mai puţin decât în zona din amonte, Slobozia – Conachi. Mai mult, din analiza rezultatelor măsurătorilor electrometrice a rezultat că zonele subterane care pot conţine apă sunt relativ reduse ca întindere şi sunt situate în imediata vecinătate a suprafeţei solului, în timp ce focarele de cutremur au fost situate la mai mult de 5.000 m adâncime. Au fost astfel excluse alte cauze posibile şi a rezultat că singura cauză posibilă a acestui fenomen o reprezintă sursa tectonică. [...] Nu există elemente care să demonstreze iminenţa producerii unor alunecări de teren în perioada imediat următoare. Totuşi, este recomandată împădurirea de urgenţă a versantului care mărgineşte la est centrul satului Izvoarele, mai ales că în anii 1995 şi 1997 au avut loc alunecări de teren la nord cu circa 500 metri faţă de poziţia analizată, zona respectivă fiind împădurită şi drenată corespunzător. Monitorizarea fenomenelor seismice şi geodezice va continua pentru o perioadă de cel puţin patru săptămâni, pentru a se construi baza de date necesară determinării fluctuaţiilor de cotă ale satelor din arealul amintit”, se arată în Raportul Final privind situaţia generată în urma evenimentelor seismice din satul Izvoarele, judeţul Galaţi.

Localnicii nu îi cred pe specialişti

Ultimele cutremure au fost resimţite de locuitorii din Izvoarele. Zgomotul din pământ le aminteşte în fiecare zi că pericolul nu a trecut. În fiecare dimineaţă, oamenii trec prin fiecare cameră şi numără crăpăturile noi sau le măsoară pe cele deja ştiute. Nu îi cred pe specialişti. „Nu cred nimic din ce s-a spus. Cum, aşa, deodată, a reapărut o falie tectonică sau ce îi spun ei? Şi la fel, nu cred că sondele nu au nicio vină. Nu ştiu ce o să facem, dar lumea este foarte nemulţumită”, a spus Anca Necula, o localnică.

Cei în vârstă aproape că s-au resemnat, dar trăiesc cu teamă. Familia Mocanu crede că deşi au asigurare, poliţa nu le va acoperi cheltuielile de reparare a casei, mai ales că jumătate din locuinţă se surpă. „Nu vedeţi că se surpă tot? Nu îi cred cu totul pe ei, că eu zic şi că sondele au partea lor de vină”, a spus Simion Mocanu. Vecinii lui Simion Mocanu, familia Stoian are patru camere afectate de cutremure. „Unde să mai stau? Doar în bucătărie mai sunt pereţii întregi. Acolo cred că o să ne petrecem iarna”, spunea Elisabeta Stoian. Femeia nu ar accepta nici în ruptul capului să se mute şi îşi pune speranţa în despăgubirea guvernamentală.

Evaluarea specialiştilor în construcţii a stabilit că 21 de case sunt afectate de cutremure, restul locuinţelor prezintă doar câteva crăpături ce nu pun în pericol structura de rezistenţă. De altfel, cele 21 de locuinţe sunt monitorizate permanent de lucrătorii ISU.


Articole înrudite