29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Măsuri preventive pentru a nu se sparge digul de la Brateş
Măsuri preventive pentru a nu se sparge digul de la Brateş

Având în vedere avertizarea ANM privind Codul galben de precipitaţii abundente, care la Galaţi ar putea fi duble ca şi cantitate faţă de restul judeţelor avertizate, preşedintele Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, prefectul Dorin Otrocol, a solicitat Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) să pună în funcţiune pompe care să deverseze în Prut cantitatea suplimentară de apă care s-a acumulat în lacul Brateş. Potrivit prefectului, “ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă, în lacul Brateş nivelul de apă a crescut iar dacă se sparge digul de la Brateş se inundă toată Valea Oraşului. Asta înseamnă sute de hecrtare de teren, locuinţe dar şi Şantier Naval şi terenuri agricole şi port Bazinul Nou, toată zona aceea, inclusiv zona locuită din Valea Oraşului, inclusiv casele de pe strada Cărămidăriei, acolo unde s-au mai inundate locuinţele în urmă cu o săptămână… Acolo, totuşi, situaţia stă cam aşa: înainte de Revoluţie, locuitorii au fost mutaţi în oraş, dându-li-se apartamente, pentru că acele case au fost demolate. Când casele s-au demolat, s-a stricat şi canalizarea, însă oamenii s-au întors acolo, şi-au făcut casele, dar şi ei şi-au asumat un risc când s-au întors acolo, ştiind că sistemul de canalizare este afectat”.

Potrivit evaluărilor efectuate în cadrul şedinţei Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, dacă lacul Brateş ar deversa, s-ar inunda 1.324 de locuinţe, ar fi afectate 8.502 persoane, 250 de animale aflate în ferme agricole, dar şi 31 de agenţi economici, printre care şi Şantierul Naval Damen şi Port Bazinul Nou. Totodată, în zona potenţial inundabilă se află şi nouă agenţi economici care deţin, în ferme, substanţe periculoase (îngrăşământ pentru culturile agricole). Inspectoratul pentru Stuaţii de Urgenţă “General Eremia Grigorescu” din Galaţi este pregătit să intervină pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă, în special a inundaţiilor, monitorizând permanent situaţia din teren şi fie pregătite să activeze grupele operative pentru intervenţie încă de la apariţia primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.

Potrivit ANM, “cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp, iar în judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, pe arii restrânse, 40...50 l/mp”.


Articole înrudite