03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Naşterea zonei metropolitane Dunărea de Jos, pe masa justiţiei gălăţene
Naşterea zonei metropolitane Dunărea de Jos, pe masa justiţiei gălăţene
După ce consilierii locali gălăţeni au dat undă verde, în cadrul unei şedinţe de îndată, ca municipul Galaţi să facă parte din zona metropolitană care se va numi „Dunărea de Jos”, la Judecătoria Galaţi au fost depuse actele necesare constituirii noii entităţi, care va avea un număr de 800.000 de locuitori. Informaţia ne-a fost furnizată de către Ciprian Dediu, care este preşedintele consiliului director al zonei metropolitane şi care a fost şi preşedintele comitetului care s-a ocupat în ultimele luni de punerea în practică a acestui proiect, alături de fostul prefect Paul Florea, preşedintele Camerei de Comerţ, Ion Mocanu, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii publice sau agenţi economici importanţi.
„Domnul primar Dumitru Nicolae a fost de acord cu înfiinţarea zonei metropolitane, iar în urma hotărârii adoptate de aleşii locali gălăţeni, municipiul Galaţi se va alătura celor 51 de localităţi din judeţele Tulcea, Galaţi şi Brăila care au devenit deja membre ale zonei metropolitane, care reprezintă în esenţă o asociaţie de dezvoltare intercomunitară care va funcţiona pe baza cooperării între localităţile respective. Odată pus în practică acest proiect, se vor putea atrage circa 800 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, adică va exista posibilitatea finanţării unor proiecte legate de coridoarele de transport, de infrastructură, cum ar fi de exemplu construirea unor poduri sau autostrăzi”, ne-a declarat Ciprian Dediu.
Acesta a ţinut să remarce că este îmbucurător faptul că orgoliile politice au fost lăsate deoparte atunci când a fost vorba de atragerea de fonduri europene, afirmând că primarii localităţilor care au semnat pentru a deveni membri noii zone metrolitane au diferite culori politice, fiind membri ai tuturor partidelor. „Zona metropolitană are un Consiliu de Administraţie alcătuit din 7 membri, respectiv din 7 primari, preşedinte fiind Crăciun Ion, primarul localităţii Chiscani, care este membru al UNPR. Din Consiliul de Administraţie mai fac parte primarul comunei Măxineni, Mihai Ruse, care este membru PSD, primarul comunei Văcăreni, Sterian Gheghişan, care este tot membru al PSD, Ichim Androne, primarul oraşului Măcin, care este membru PSD, Ilie Ştefan, primarul localităţii Luncaviţa, care este membru PDL. Din Consiliul de Administraţie fac parte şi primari din judeţul Galaţi, şi anume Gheorghe Bute, primarul localităţii Scânteieşti, care este membru al PSD şi preşedintele Asociaţiei Comunelor, şi Ion Nicolai, primarul localităţii Slobozia Conachi”, ne-a declarat Ciprian Dediu.
După ce instanţa va da undă verde definitiv înfiinţării zonei metropolitane, proiect la care s-a lucrat câteva luni de zile, urmează pasul cel mai greu şi hotărâtor, şi anume atragerea efectivă a fondurilor.


Articole înrudite