25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O investiţie de miliarde care aşteaptă un verdict
O investiţie de miliarde care aşteaptă un verdict
Trecerea la punerea în practică a proiectului mai are de trecut un hop, şi anume unda verde care trebuie dată de cei 11 membri ai Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior, care se află în vecinătatea Zonei Libere, locaţie unde urmează să se construiască centrala termică alimentată pe cărbune. Construirea de către firma italiană Enel a centralei nu este văzută cu ochi buni nici de Ion Ştefan, preşedintele asociaţiei de pescuit sportiv care are în grijă rezervaţia naturală şi care trebuie să îşi dea avizul legat de efectuarea investiţiei. Chiar dacă a vizitat recent o centrală construită de firma Enel într-o localitate italiană, Ion Ştefan nu şi-a schimbat încă punctul de vedere anterior, şi anume că noua investiţie ar fi o sursă de poluare pentru oraş.
„În cel mult o săptămână, Consiliul Ştiinţific, din care fac parte 11 membri care sunt reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului, guvernatorului Deltei Dunării, de la Universitatea de Biologie Bucureşti, vor da un aviz favorabil sau nu acestei investiţii. Am fost plecat acum o săptămână în Italia, unde am vizitat o centrală construită de Enel şi am constatat faptul că ei în acea ţară respectă regulile privitoare la protecţia mediului, în timp ce la noi nu. Am văzut că la centrala din Italia toate depozitele sunt închise etanş, în timp ce proiectul privitor la construcţia centralei în Zona Liberă prevede faptul că depozitele sunt deschise, ceea ce reprezintă un pericol pentru mediu”, ne-a declarat Ion Ştefan.

Cea mai mare investiţie din Zona Liberă

Acest lucru se va realiza dacă proiectul va prinde viaţă, fiind practic vorba de construirea unei centrale care va produce energie electrică şi care va funcţiona pe bază de cărbune, investiţie care se va întinde pe 50 de hectare care au fost concesionate de investitorii italieni. „Aceasta ar urma să fie cea mai mare investiţie din Zona Liberă, în valoare de 1,3 miliarde de euro şi care va conduce la crearea a 500 de locuri de muncă. Din cei 1,3 miliarde de euro estimaţi a fi investiţi, pentru construirea instalaţiilor se va cheltui în jur de 600-700 milioane de euro, în timp ce diferenţa se va folosi pentru construirea de drumuri sau de cale ferată în interiorul perimetrului centralei, ceea ce înseamnă o mană cerească deoarece vor fi făcute cu firme gălăţene şi se va da de lucru multor gălăţeni”, ne-a declarat directorul adjunct al Zonei Libere Galaţi, Claudiu Brânzan. Acesta a vizitat împreună cu Ion Ştefan centrala construită de italieni într-un oraş cu 60.000 de locuitori, numit Citivechia, situat la 60 de kilometri de Roma. „Am vizitat centrala şi vreau să vă spun că nu există niciun fel de poluare, nici a apei şi nici a aerului, toate noxele fiind cu mult sub maximul admis al acestor parametri. Mai mult, vreau să vă spun că italienii au amenajat un lac unde se cresc peşti şi la care sunt folosite apele folosite pentru răcire la centrală, ceea ce demonstrează că nici apa provenită de la centrală nu reprezintă un pericol pentru mediu”, ne-a declarat Claudiu Brânzan.


Articole înrudite