23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pagube de peste 3 milioane de euro la ultimele inundaţii
Pagube de peste 3 milioane de euro la ultimele inundaţii

Prefectura Galaţi a reuşit să finalizeze raportul cu privire la evaluarea pagubelor produse de inundaţiile de la jumătatea lunii octombrie. Rezultatele raportului arată dimensiunile catastrofei care a afectat 18 localităţi din judeţul Galaţi.
În raportul Prefecturii se arată că în urma precipitaţiilor abundente din perioada 10 - 14.10.2016, judetul Galati a fost cel mai afectat din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad. Cantităţile de precipitaţii înregistrate în perioada 11-13 octombrie la staţiile pluviometrice din judeţul Galaţi au avut valori istorice. La Pechea s-au înregistrat 202 l/mp, iar la Tecuci 128,7 l/mp. S-au înregistrat creşteri importante de niveluri şi debite pe cursurile de apă din bazinele hidrografice Prut - Bârlad, pe raza judeţului Galaţi, fiind înregistrate depăşiri ale cotelor de apărare la următoarele staţii: Pechea, râul Suhu (+ 81 cm CP), Tecuci, râul Tecucel (+ 44 cm CI), Cudalbi, râul Geru (+ 55 cm CA), Tecuci, râul Bârlad (+ 64 cm CA). Cantităţile foarte mari de precipitaţii înregistrate au determinat concentrări ale scurgerilor de pe versanţi în albiile majore, producând creşteri importante de niveluri, fiind afectate mai ales localităţile: Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Izvoarele, Cudalbi şi Costache Negri. Viitura produsă pe râul Suhu în luna octombrie 2016 a avut valori istorice, superioare debitelor şi nivelurilor înregistrate la viitura din septembrie 2013. Concentrarea în timp foarte scurt a scurgerilor de pe versanţi împreună cu cauzele prezentate mai jos au amplificat efectul distructiv al trecerii apelor, comunităţile aflate în proximitatea acestor cursuri fiind lovite cel mai pregnant.
„Cauzele care au dus la aceste inundaţii ce au afectat judeţul nostru, aşa cum au fost constatate de comisiile de experţi şi prezentate în raportul prefecturii sunt:
1. Lipsa plantaţiilor şi perdelelor cu rol de protecţie de pe versanţii limitrofi cursurilor de apă.
2. Distrugerea lucrărilor antierozionale de suprafaţă, ce s-a produs în urma neaplicării de lucrări agroameliorative.
3. Degradarea lucrărilor cu rol de combatere a eroziunii solului de suprafaţă şi de adâncime, lucru ce a condus la reducerea şi diminuarea semnificativă a retenţiei de apă pluvială pe versanţi.
4. Gradul mare de fragmentare a terenurilor agricole ce a rezultat în urma aplicării legilor Fondului funciar.
5. Creşterea exponenţială a suprafeţelor cultivate cu plante prăşitoare şi realizarea de lucrări agricole "deal-vale".
6. Nedecolmatarea sau decolmatarea insuficientă a albiilor cursurilor de apă din zona afectată.
7. Lipsa unor soluţii de înfiinţare a unor acumulări (poldere) temporare pentru preluarea vârfurilor acumulăarilor de apă transportate de cursurile de ape.
8. O organizare arhitecturală precară la nivelul comunităţilor locale în ce priveşte zona de dispunere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti faţă de cursul de apă (locuinţe amplasate în albia râurilor).
9. Case construite din lut şi un nivel foarte redus de asigurare a locuinţelor.
10. Lucrări de investiţii hidrotehnice cu rol de apărare insuficiente, intervenţii şi reparaţii ale activelor apartinând ANIF, SGA sau ale altor deţinători, de asemenea insuficiente”, se arată în raport.
Inundaţiile au afectat 18 unităţi administrativ teritoriale, dintre care trei (Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi) în mod decisiv, aproximativ 2.300 de persoane şi peste 600 de locuinţe, precum şi un număr important de active ce ţin de infrastructura rutieră.
Pentru evaluarea pagubelor înregistrate, Prefectura a înfiinţat 14 comisii de evaluare şi 3 comisii de soluţionare a contestaţiilor pentru stabilirea gradului de afectare a locuinţelor a anexelor gospodăreşti a infrastructurii rutiere şi a celorlalte stabilimente cu caracter social afectate. Rezultatele evaluărilor totalizează pagube în tot judeţul de 14.099.669 lei, din care pentru locuinţe şi anexe gospodăreşti - 5.277.446 lei, stabilimente sociaIe - 451.553 lei şi infrastructură rutieră - 8.370.670 lei.


Articole înrudite