24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pericol la iarbă verde - 19 gălăţeni muşcaţi de căpuşe
Pericol la iarbă verde - 19 gălăţeni muşcaţi de căpuşe

Primele zile ale lunii mai, cu ieşirile la iarbă verde, au trimis 19 gălăţeni muşcaţi de căpuşe la camera de garda a Spitalului de Boli Infecţioase. Nu mai puţin de 62 de gălăţeni au păţit acelaşi lucru în toată luna aprilie.
„Au venit foarte mulţi pacienţi, persoane muşcate de căpuşe. Cel puţin în ultimele două zile am avut 19 cazuri iar în toată luna aprilie am avut nu mai puţin de 62 de cazuri. De exemplu, în ultima săptămână a lunii aprilie am avut 20 de cazuri, cam cât am înregistrat în primele două zile ale lunii mai. Cazurile s-au înmulţit progresiv pe măsură ce vremea s-a îmbunătăţit”, a precizat dr. Mihaela Ganea, Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.
Din fericire, în niciun caz nu au apărut complicaţii, cum ar fi boala Lyme. În mod normal, odată muşcată de o căpuşă, victima trebuie să meargă spre una din secţiile de Urgenţă Chirurgie ale spitalelor. La Spitalul Judeţean Galaţi, pe Urgenţă au apărut deja primele cazuri. „Se confirmă creşterea numărului de prezentări în urgenţă cu retenţie de corp străin, adică căpuşe. În aceste cazuri noi recomandăm să se prezinte de urgenţă la spital şi să nu încerce singuri să îşi extragă acest corp străin, cum îl numim noi, deoarece apar complicaţii şi suprainfectări. După ce se extrage corpul străin, trimitem persoana la Spitalul de Boli Infecţioase pentru profilaxie”, a declarat dr. Lidia Şandru, medic UPU Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Dacă unii gălăţenii se tem de căpuşe şi ştiu cum să se ferească, altora nu le pasă. Le vor scoate singuri, ignorând pericolul. Alţii au învăţat, după experienţe nefericite, cum să se protejeze. „Acum trei ani am păţit aşa ceva când alergam pe stadion cu picioarele goale. Am avut vreo două, dar nu intraseră bine în piele şi le-am scos. Apoi am auzit că soţia unui inginer care a lucrat cu mine în combinat a murit deoarece a căpătat boala Lyme. De atunci port adidaşi”, spune Ştefan Banu. Cadrele medicale recomandă încă o dată ca la ieşirile la iarbă verde să se poarte îmbrăcăminte de culoare deschisă şi încălţăminte.


Articole înrudite