26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 60.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit în judeţul Galaţi
Peste 60.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit în judeţul Galaţi

Peste 60.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din judeţul Galaţi, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2018, anunţă Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi. Lucrările de cadastru general au fost finanţate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Galaţi. În 2018, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) în comuna Băleni din judeţul Galaţi, fiind eliberate 13.633 de cărţi funciare. De asemenea, în cadrul lucrărilor de cadastru general pe sectoare cadastrale, anul trecut au fost înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară 32.772 de imobile, reprezentând o suprafaţă de 32.262 de hectare din judeţ.
În anul 2018, OCPI Galaţi a semnat contracte de finanţare cu 54 de UAT-uri, iar 40 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii de cadastru general. Totodată, în anul 2018, au fost scoase la licitaţie primele şase UAT-uri din judeţ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate judeţele ţării. Şendreni, Vânători, Frumuşiţa, Bereşti Meria, Munteni şi Iveşti se numără printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a iniţiat procedura de licitaţie. În prezent, din totalul de 65 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţul Galaţi, trei (Matca, Valea Mărului şi Băleni) sunt cadastrate în proporţie de sută la sută, iar în alte 60 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Citeşte pe aceeşi temă şi  Lista localităţilor din judeţul Galaţi unde se face cadastru gratuit cu bani europeni


Articole înrudite