20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Podul Suspendat de la Brăila se zbate în chinurile finalizării lucrărilor
Podul Suspendat de la Brăila se zbate în chinurile finalizării lucrărilor

Sătulă de ştiri negative şi de speculaţii, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - CNAIR a transmis situaţia la zi a derulării contractului pentru proiectarea şi construcţia Podului Suspendat peste Dunăre de la Brăila. Asta nu înseamnă că lucrările înaintează mai cu spor sau că se întrevede vreo festivitate de recepţie a lucrărilor. De altfel, compania de drumuri anunţă că s-ar fi finalizat inclusiv problematica pasajului peste calea ferată de la km 0+385, însă se stă cu el aşa bun doar de privit sau filmat cu drona, pentru că nu a fost solicitată recepţia de către constructor.

Pentru a aduce lămuriri tuturor controverselor legate de lucările la Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila, CNAIR face următoarele precizări:
- Siguranţa celor care circulă pe pod nu este pusă în pericol absolut deloc, aşa cum se susţine tendenţios într-un articolul publicat astăzi (n.r. - în presa centrală);
- Contractul nu este finalizat, iar recepţia lucrărilor se va face doar după îndeplinirea tuturor standardelor de calitate stipulate în contract;
- Contractul cu antreprenorul WeBuild este în întârziere din cauza mobilizării deficitare a acestuia;
- În urma inspecţiilor în şantier, Inginerul şi reprezentanţii CNAIR au identificat infiltraţii la blocurile de ancoraj dinspre localităţile Brăila şi Jijila.
Astfel, pentru monitorizarea infiltraţiilor şi închiderii Rapoartelor de Neconformitate, CNAIR a realizat o «Expertiză Tehnică a lucrărilor executate de Antreprenor în şantier», iar o primă măsură a vizat următoarele:
- Monitorizarea situaţiei podului din momentul constatării infiltraţiilor, iar după punerea în funcţiune cu încă 6 luni.
- O mare parte dintre aceste infiltraţii au fost stopate, iar ca urmare a punctelor de vedere transmise de Expertul Tehnic după punerea în funcţiune a Podului, acesta a prelungit perioada de monitorizare până la data de 31.03.2024, urmând să se stabilească după această dată o soluţie finală de închidere a infiltraţiilor.
- În urma procesului de verificare a şuruburilor parapetului de siguranţă de pe Podul Suspendat de la Brăila s-a constatat că din totalul de 100.000 de şuruburi, au fost slăbite un număr de 401, ceea ce înseamnă aproximativ 0,4% din totalul acestor elemente.
- La  2 săptămâni de la darea în trafic a podului, a fost consemnat de către Inginer apariţia de văluriri la nivelul căii de rulare. În data de 25.07.2023, Antreprenorul a justificat apariţia acestor degradări ca urmare a traficului greu şi temperaturilor crescute. De asemenea, CNAIR a solicitat pe 02.08.2023 clarificări cu privire la apariţia văluririlor şi presupusa încălcare a restricţiilor de trafic. Totodată a mai solicitat ISCTR suplimentarea controalelor pe sectoarele în care sunt impuse restricţii.
Până în momentul de faţă, Antreprenorul a intervenit de 3 ori pentru remedierea structurii rutiere pe pod, dar fără a remedia definitiv această problemă. Pe 08.09.2023, Antreprenorul a informat Beneficiarul cu privire la acţiunile de remediere întreprinse pe Calea 2, banda 1, respectiv frezarea şi reaşternerea stratului de uzură”, informează CNAIR.

Potrivit companiei de drumuri, deşi pasajul CF de la km 0+385 este finalizat, constructorul nu a solicitat recepţia, astfel încât acesta nu poate fi utilizat.

În privinţa stadiului lucrărilor, CNAIR precizează: „Pentru finalizarea tuturor lucrărilor prevăzute în contract, Antreprenorul mai are de efectuat următoarele tipuri de lucrări:
1. Drumuri de acces (drumul spre Jijila);
2. Lucrări de construcţie a bazinelor de retenţie a apei pluviale;
3. Efectuarea marcajelor şi montarea elementelor de semnalizare verticală-orizontală pentru siguranţa circulaţiei;
4. Lucrări de remediere a tasărilor apărute la asfaltările efectuate”.

Citeşte şi:
- VIDEO: Şuruburi scoase ca la "alba-neagra" pe podul de la Brăila

- VIDEO: Probleme la Podul peste Dunăre


Articole înrudite