27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliomielita, la graniţa de est a României
Poliomielita, la graniţa de est a României

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi informează populaţia despre poliomielită, sau paralizia infantilă, o boală infecto-contagioasă severă. Din datele furnizate de către DSP Galaţi, Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii, poliomielita afectează sistemul nervos central, cauzând paralizii, mai ales la copiii sub vârsta de 5 ani. Poliomelita este o boală epidemică şi contagioasă, iar singura metodă de prevenire recomandată este vaccinarea antipoliomielitică. Din păcate, în România a scăzut foarte mult rata de imunizare, sub cea de siguranţă. Dar exisă şi alte motive din cauza cărora autorităţile reinformează populaţia.

„Chiar dacă în Romînia nu mai exisă un caz de poliomielită din 1992, acum există noi cazuri de poliomielită cu virus sălbatic chiar în Ucraina, foarte aproape de noi. În plus, nu trebuie să uităm că anul trecut, în Orientul Mijlociu, în ţările de unde provin acum majoritatea imigranţilor care vin în Europa, a fost un alt focar. Îngrijorător este că, din păcate, în ultima vreme, în România procentul de vaccinare a scăzut la 80%, faţă de 95% din totalul copiilor, aşa cum ar trebui să fie. Din practica mea, pot să spun că mai degrabă părinţii din mediul rural au încredere în medici şi acceptă imunizarea. În mediul urban, sub influenţa diverselor informaţii de pe internet, sfatul medicului trece pe plan secund şi aici avem cele mai multe refuzuri la imunizare. Singura modalitate certă de protejare a copiilor de această boală este imunizarea“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

 

Oricând, o ameninţare

 

Sunt trei tipuri de poliovirusuri care cauzează poliomielita. Frecvenţa manifestărilor severe este de 1 caz de paralizie la 200 de infecţii cu virus. Calea de transmitere a poliovirusurilor urmează, cel mai adesea, traseul oral-anal, prin nerespectarea regulilor generale de igienă sau prin consumul de apă şi alimente contaminate. Perioada de incubaţie este de 7 -14 zile, iar persoanele infectate pot elimina viruşii prin materiile fecale timp de câteva saptămâni. Majoritatea persoanelor infectate (90-95%) nu prezintă simptome. La unele pot apărea însă simptome pseudo-gripale. Uneori pacientul acuză dureri de ceafă sau dureri la nivelul membrelor inferioare. Cea mai gravă formă a bolii este paralizia poliomielitică  atunci când apar dureri musculare foarte intense, paralizia instalându-se în decursul primei săptămâni. Poate afecta unul sau ambele membre inferioare sau superioare, cât şi musculatura toracelui. Aproximativ 1% dintre copii sunt afectaţi de paralizie. Dintre aceştia, peste 1% rămân cu sechele post-poliomielită pe viaţă. Nu există tratament, se poate interveni doar pentru a ameliora simptomele. Bolnavul poate avea nevoie de respiraţie artificială (când sunt afectaţi muşchii respiratori) iar în lipsa acesteia se poate instala decesul.


Articole înrudite