Guvernul Republicii Moldova a aprobat oferta României pentru cumpărarea operatorului Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, a anunţat Europa Liberă Moldova.
Decizia a fost luată de Consiliul pentru Examinarea Investiţiilor de Importanţă pentru Securitatea Statului, care a avizat cererea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” din Constanţa, România, de a achiziţiona 100% din capitalul firmei „Danube Logistics” SRL, operatorul actual al Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti.
Potrivit autorităţilor de la Chişinău, România intenţionează să investească peste 24 de milioane de euro în modernizarea portului. Planul include construirea de terminale cu rampe şi containere, modernizarea căii ferate, extinderea spaţiilor de depozitare, digitalizarea activităţilor şi introducerea unor soluţii pentru eficienţă energetică şi tranziţie verde.
La Giurgiuleşti funcţionează două entităţi portuare distincte: Portul Internaţional Liber, operat de Danube Logistics şi deţinut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şi portul de stat, aflat în proprietatea Guvernului Republicii Moldova. România şi-a exprimat public intenţia de preluare a portului încă din anul 2023.
Acesta este situat pe Dunăre la kilometrul 133 de Marea Neagră, foarte aproape de Galaţi, iar Guvernul României a aprobat în august 2024 iniţierea negocierilor cu BERD. Poziţia geografică a portului, în imediata vecinătate a judeţului Galaţi, întăreşte cooperarea regională şi are potenţialul de a transforma zona într-un hub logistic transfrontalier esenţial pentru transportul fluvial şi comercial.
Într-un memorandum adoptat atunci, Guvernul României a descris Portul Giurgiuleşti drept „un nod logistic de importanţă strategică”, bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg şi îngust.
Potrivit autorităţilor române, cumpărarea operatorului portuar din Moldova ar sprijini extinderea Portului Constanţa şi transformarea acestuia într-un lider de piaţă în zona centrală şi de sud-est a Europei.
În acelaşi timp, regiunea Galaţi ar putea beneficia de o dezvoltare economică accelerată, prin conectarea mai eficientă la coridoarele logistice internaţionale care unesc porturile dunărene şi cele maritime.
Map: George Costiţă