07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pregătiţi-vă cojoacele, apartamentele rămân în frig!
Pregătiţi-vă cojoacele, apartamentele rămân în frig!

Societatea producătoare de agent termic, SC Electrocentrale, a transmis ieri un ultimatum prin care informează că dacă Apaterm şi Primăria Galaţi nu îi vor achita, până joi după amiază, 6 milioane de lei, de vineri dimineaţă se va sista furnizarea agentului termic în tot oraşul. Pe de altă parte, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat, tot ieri, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea nu are de unde să plătească sumele cerute şi a făcut apel la populaţie să îşi achite, măcar în al 12-lea ceas, datoriile la întreţinere. Cum este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, este probabil ca de la finele acestei săptămâni Galaţiul să rămână fără agent termic, ceea ce înseamnă frig atât în cele 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire, cât şi în toate şcolile şi grădiniţele din oraş, aflate tot în sistemul centralizat de încălzire.
Potrivit Electrocentrale, decizia vine ca urmare a notificării primite din partea Romgaz Mediaş care transmite că dacă Electrocentrale nu îşi achită integral datoria până joi la prânz, de vineri, 27 februarie, va sista furnizarea gazelor naturale. Electrocentrale – aflată în insolvenţă – susţine că are o datorie de 6 milioane de lei către furnizorul de gaze, Romgaz Mediaş, şi încă o datorie de 4,6 milioane de lei către transportatorului de gaze naturale, Transgaz Mediaş.
„Societatea noastră nu mai are resursele financiare necesare efectuării plăţilor către furnizorul şi transportatorul de combustibil, singura sursă fiind contravaloarea energiei termice livrate distribuitorului local şi neîncasată. Apreciem că această sumă poate fi acoperită în cuantum de: minim 1,5 milioane de lei, prin virarea în proporţie de 100% a sumelor încasate de Apaterm de la populaţia municipiului Galaţi; 1,5 milioane de lei, prin virarea de către instituţiile subordonate primăriei a sumelor reprezentând cotravaloarea energie termice livrate; 3 milioane de lei, prin virarea de la Primăria Galaţi a diferenţei pentru subvenţia populaţiei la energia termică livrată populaţiei în perioada ianuarie-februarie 2015 şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de Apaterm Galaţi în perioada anterioară”.

Marius Stan: “Primăria nu e capabilă să achite aceste sume, pentru că nu le are!”

Solicitările CET au fost respinse, ieri, de primarul municipiului Galaţi, Marius Stan: “E absurdă pretenţia lor ca încasările Apaterm să le fie virate în proporţie de 100%... Are şi Apaterm de făcut plăţi către Electrica, Apă Canal, altfel se blochează activitatea… deci e absurd… Am înţeles... când am stabilit împreună cu CET ca Apaterm să le vireze 70% din încasări... dar 100%... sar puţin calul”. Cât priveşte celelalte două sume solicitatre de CET, Marius Stan a răspuns: “Primăria nu e capabilă să achite aceste două sume, pentru că nu le are. În afară de plata pentru plata şcolilor, grădiniţelor, este foarte greu de anticipat ce sumă mai trebuie să dăm noi pe aceste luni de iarnă… pierderile pe care ei (CET) le raportează sunt de discutat şi ele… Noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile pe iarna care se încheie pe martie, am dat toţi banii. Ce vor ei sunt banii pentru sezonul de anul viitor. Toţi banii pe această iarnă sunt daţi de Primărie în avans”. Totodată, Marius Stan a adăugat că pentru această iarnă Primăria a plătit, în total, 27 de milioane de lei, iar în ultimii trei ani de mandat, municipalitatea a achitat pentru căldura oraşului 70 de milioane de lei, “bani care au plecat din bugetul Primăriei ca să susţinem pe cine – pe rău platnici care nu vor să-şi achita datoriile? Cu banii aceştia, cu care puteam să facem un spital ultramodern, puteam asfalta 70 de hectare de teren sau să consolidăm faleza...”.

Apelul primarului către “nesimţiţii” cu bani, care nu-şi plătesc datoriile

“Am făcut tot ce era omeneşte posibil. Legal, am plătit tot ce se putea: subvenţii, pierderi în reţea, am micşorat preţul gigacaloriei, de toate... Omeneşte le cer oamneilor să plătească pentru că nesmiţirea unora face ca oamenii să moară de frig în case. Fac distincţie clară între cei care nu pot să plătească şi cei care nu vor să plătească. Sunt oameni cu BMW în faţă, la scară, dar care nu plătesc, ăia sunt nesimţiţi, ăia sunt vinovaţii care trebuie să plătească. Sunt nesimţiţi cărora nu le pasă de vecinii lor care nu au bani de pâine pentru că au plătit datoriile la întreţinere şi acum stau în frig... Ce vină au oamenii sau bieţii copii care tremură în apartamente, că unii refuză de ani de zile să plătească?! Iar unii din Primărie şi Apaterm au tolerat această situaţie şi nu i-a deranjat nimeni… Fac încă o dată apel la datornici să-şi plătească facturile, dacă au milă şi simţ civic, dacă le pasă de cei de lângă ei”, a spus primarul Marius Stan. Acesta a adăugat că, în prezent, 50.000 de familii din Galaţi au datorii la întreţinere şi numai 15.000 sunt cu plata la zi a facturilor la întreţinere. Conform datelor Primăriei, numărul familiilor cu adevărat sărace, care nu îşi pot achita facturile la căldură – şi care primesc pentru asta ajutor financiar de la stat – este de 20.000. Rezultă că în jur de 30.000 de familii au datorii la întreţinere pentru că refuză să le plătească.
Cât priveşte soarta celor bun platnici, cei care în prezent îngheaţă în apartamente, Marius Stan le-a transmis următorul mesaj: “Să meargă la rău platnici, să le bată în uşă, să meargă la asociaţie, să schimbe administratorii care au câte 35.000 de lei încasări şi plătesc doar 8.000 de lei la Apaterm… să bată din uşă în uşă, că acesta este necazul traiului la comun, nu l-am creat noi!”.

Explicaţii pentru lipsa de efect în privinţa recuperării datoriilor

Edilul a anunţat că, în urmă cu aproximativ o lună, Primăria şi Apaterm au sesizat Poliţia cu privire la situaţia dezastruoasă financiar în care se află astăzi Apaterm. Potrivit primarului, vor fi traşi la răspundere toţi directorii pe care i-a avut, de-a lungul timpului, Apaterm, dar şi membrii CA şi alţi funcţionari publici. Edilul a dat şi exemple de asociaţii care au în prezent datorii colosale (asoc. 710 – 2,6 milioane lei, asoc. 714 – 2,4 milioane lei, asoc. 758 – 2,5 milioane lei), dar a recunoscut, implicit, că nici Apaterm şi nici serviciul “Asociaţii proprietari” din cadrul Primăriei nu au înregistrat mari victorii în lupta privind recuperearea datoriilor în instanţă: “Serviciul Primăriei are trei oameni, acest serviciu doar consiliază administratorii, poate să facă controale la ei, veţi vedea şi rezultatele astea… dar are doar trei angajaţi! La Apaterm este nevoie de jurişti pentru a merge cu dosarele în instanţă, avem doar 1.500 de dosare în instanţă, care nu s-au finalizat, merge foarte greu în instanţă. E un număr mic, dar sunt o mână de oameni, orice dosar necesită un jurist care să pregătească actele, să meargă în instanţă… ”.
Cât priveşte motivul pentru care, în ultimii trei ani, nu s-a apelat la firme de recuperare a datoriilor, Stan a explicat: “De ce nu vă întrebaţi de ce nu s-a apelat în celelalte mandate la aceste măsuri? Că dacă se făcea asta, de frica de a nu-şi pierde casa, oamenii plăteau! Pe de altă parte, să găseşti o astfel de firmă de recuperări nu este uşor... Nu ştiu care ar fi afacerea. Pentru că, dau un exemplu, la 100 de milioane creanţe, nu ştiu dacă o o firmă specializată în recuperare oferă 30% din banii ăştia... Da, se dă un semnal, că dai afară un om din casă şi îi sperii pe ceilalţi. Dar mai bine să nu ajungi la această situaţie, mai ales că de cele mai multe ori victimele sunt cel mai puţin îndreptăţite să ajungă acolo, sunt copii, bătrâni care ajung pe stradă...”.

Strategia de termoficare şi planul B – debranşarea totală

Primarul Marius Stan a amintit de strategia de termoficare aprobată recent de CL, strategie care presupune preluarea de la stat, de către municipalitate, a CET (dar fără datorii!) şi unirea acestei firme cu nou înfiinţata Calorgal. „Avem o adresă către premier, aprobată de principiu, pentru a prelua CET fără nici un leu, dar cu datoriile pe care le are la Romgaz, datorii care acum sunt de 160 milioane de lei. Am avut discuţii multe la minister cu cei de la CET şi există ideea de a forma o nouă societate în care să integrăm CET şi noua structură, Calorgal, degrevată de alte obligaţii. În baza unui plan de reorganizare gândit cu CET estimăm că în 3 ani am putea să scăpăm de datoria către Romgaz şi CET să treacă în proprietatea Primăriei”, spune Stan. Acesta recunoaşte, însă, că există posibilitatea ca, la vară, nemulţumiţi de frigul din case pe care l-au îndurate iarna asta, gălăţenii să se debranşeze în masă de la sistemul centralizat, caz în care strategia să nu mai poată fi pusă în aplicare.
„Acum dansăm pe sârmă. Sistemul centralizat va mai funcţiona sau se prăbuşeşte de tot. Planul B este debranşarea totală a oraşului, dar este o măsură cinică. Trebuie luat în calcul că sistemul de transport al gazului şi de distribuţie a curentului electric sunt subdimensionate, deci vor fi probleme”, a mai precizat primarul
Acesta a mai anunţat că a aprobat acţiunea de protest organizată joi, de la ora 11.00, de PMP, manifestaţie îndreptată împotriva primarului, găsit responsabil de frigul din apartamente. “Am autorizat protestul, dar nu în faţa Universităţii, care e o instituţie de stat, apolitică, ci la Păpădie”, a mai spus edilul. “Tehnic, nu există altă soluţie. Să vină oricine din lumea asta, dar vă spun că nu are soluţie să facă să funcţioneze sistemul fără plată. Nu funcţionează nicăieri sistemul în care nu se plăteşte. Dacă vine mâine unul cu soluţii, care de mâine să rezolve problema termoficării, eu mă dau deoparte”, a mai spus primarul.


Articole înrudite