29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria Galaţi extinde zona de monitorizare a Falezei Dunării
Primăria Galaţi extinde zona de monitorizare a Falezei Dunării

Accidentele de teren de pe Faleza Dunării au creat multe discuţii în societatea civilă gălăţeană. Zvonuri mai mult sau mai puţin adevărate circulă de ani de zile, perpetuându-se astfel ideea conform căreia faleza de la Galaţi s-ar prăbuşi în Dunăre. Zvonurile au fost alimentate şi de accidentele de teren apărute în zona Elicei, dar şi de văluririea asfaltului pe Faleza Superioară. În acest context, Primăria municipiului Galaţi a comandat, la sfârşitul anului 2017, o inspecţie tehnică a lucrărilor publice din zona Falezei şi monitorizarea şi analiza aprofundată a tuturor parametrilor privind solul Falezei, pe o perioadă de trei ani de zile.

Pentru a pune în practică măsurile necesare ce au rezultat în urma inspecţiei tehnice, săptămâna trecută, municipalitatea a lansat pe SICAP o licitaţie publică în vederea atribuirii contractului de prestări servicii privind realizarea unui ”Studiu geotehnic pentru punerea în aplicare a măsurilor rezultate în urma inspecţiei tehnice a lucrărilor publice zona Faleză”. Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, muncipalitatea doreşte extinderea zonei de monitorizare a Falezei, pentru depistarea în timp a apariţiei unor stări de degradare periculoase şi luarea măsurilor pentru stoparea lor.

În cadrul contractului, cu o valoare estimată de 950.000 de lei, se vor executa următoarele lucrări: ridicarea topografică a zonei studiate, foraje geotehnice şi echipare înclinometrică şi piezometrică a forajelor, încercări de penetrare standard, dinamică şi statică, studiu geo, studiu hidro şi analiză de stabilitate. În plus, ”se va studia obligatoriu extinderea limitei construibile actuale impuse de Planul Urbanistic Zonal existent" şi "Se va realiza un raport de urmărire în timp a versantului înclinometric (12 luni cu o frecvenţă a citirilor la 60 de zile), dar şi activităţi de proiectare: consolidări de versanţi, terasamente şi lucrări hidrotehnice, plan de operare şi întreţinere", se precizează în caietul de sarcini. Termenul maxim de realizare este de un an de zile de la data în care se emite ordinul de începere a lucrărilor.


Articole înrudite