08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fostul prefect al Galaţiului şi actual secretar de stat în MAI, Mihai Capră, consideră că foarte multe dintre aşezările umane distruse la inundaţii pur şi simplu nu ar fi trebuit să existe, acordarea aprobărilor de construire în zonele inundabile fiind ilegale. Capră a precizat: „Ce s-a întâmplat acolo, punerea în posesie a oamenilor cu terenuri provenite din desecări, este ilegală”.
În timp ce survola judeţul Tulcea, secretarul de stat a fotografiat cu telefonul mobil câteva imagini din localităţile inundate. Ne-a împărtăşit din impresiile trăite: „La Tulcea imaginile sunt absolut şocante. Senzaţia era că suntem pe Amazon. La Ceatalchioi exploataţiile agrare deveniseră un lac.”
Fostul prefect consideră să modificarea severă a reliefului nu a fost cea mai înţeleaptă idee, Capră numărându-se printre susţinătorii renaturării parţiale a Dunării, şi redării apelor măcar a unora din fostele lor teritorii. „Tot malul stâng e o salbă de lacuri, pe când la noi, pe malul drept, avem ogoarele patriei” a comentat Mihai Capră.
Repararea unor viziuni eronate aplicate în comunism trebuiesc realizate la nivelul statului. Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa că decizia va fi luată înainte de shimbarea actualei guvernări, şi nu vom uita dezastrul inundaţiilor după retragerea apelor. În caz contrar, specific nouă, rotaţia puterii va avea ca efect anularea oricăror strategii anterioare, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori în trecut. Din lipsa strategiilor unitare, susţinute de toate părţile, vine şi o bună parte a muncii în zadar şi a banilor aruncaţi pe fereastră. Nerealizarea unei strategii legate de prevenirea inundaţiilor, peste câţiva ani ne va readuce în prezent, faţă în faţă cu ameninţarea apelor.


Articole înrudite