08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Protest firav în faţa Primăriei
Protest firav în faţa Primăriei

Acţiunea de protest desfăşurată joi în faţa Primăriei Galaţi şi organizată de Partidul Mişcarea Populară – filiala Galaţi a strâns în jur de 100 de persoane, majoritatea de vârsta a treia, membri de partid, simpatizanţi, dar şi oameni care s-au declarat apolitici. Alături de ei s-au aflat şi tineri membri ai PMP.
Acţiunea de protest a fost îndreptată împotriva primarului municipiului Galaţi, Marius Stan (UNPR), pe care PMP Galaţi îl consideră vinovat pentru faptul că în ultimele două săptămâni calorifele gălăţenilor au fost reci, iar apa caldă a lipsit.
Nu mai este nici o noutate că, în ultimele două săptămâni, producătorul de agent termic, SC Electrocentrale, nu a mai furnizat căldură la parametrii adecvaţi temperaturilor exterioare, din cauză că nu a primit de la Primărie şi societatea locală de distribuţie a agentului termic, SC Apaterm, nici măcar bani pentru plata facturilor curente. Totuşi, miercuri, Primăria municipiului Galaţi a anunţat în mod oficial că a găsit fonduri pentru plata facturilor, evitându-se, astfel, în ultimul moment, oprirea furnizării agentului termic în oraş, măsură ce urma să fie luată, vineri, de SC Electrocentrale.

Presiunea străzii

Potrivit liderului PMP Galaţi, Cătălin Cristache, Primăria a alocat sumele de bani doar la presiunea străzii, motiv pentru care acţiunea de protest de astăzi se va repeta şi pe viitor, de fiecare dată când se va opri furnizarea agentului termic în oraş. “Cum a auzit că facem protest, cum a găsit, peste noapte, bani pentru căldură. Adică marţi spunea că nu mai are cum să dea bani pentru căldură şi când a auzit că ies oamenii în stradă a găsit bani! De aia am depus cerere de autorizare a protestului şi pentru 7 martie, că, dacă iar ne opresc căldura, iar ieşim în stradă, că văd că aşa se rezolvă! Vrem demisia primarului, altceva nu ai ce să ceri unui primar care, în al treilea an de mandat, spune că nu are soluţii. De ce nu a spus că nu are soluţii în toamna trecută, când a ieftinit gigacaloria şi a crescut subvenţia pe care o dă de la bugetul local? Atunci a dat această decizie pentru ca oamenii să-l voteze pe Ponta! Atunci trebuia să le spună gălăţenilor că în iarnă nu va mai avea cum să plătească căldura şi oamenii vor rămâne în frig! Vrem un primar competent, un primar care să rezolve problemele oraşului – termoficarea, câinii de pe stradă, mizeria, transportul în comun... În loc de acestea, noi nu auzim de la acest primar decât proiecte fanteziste – tunel pe sub Dunăre şi mai rămâne şi un pod peste Lună!”, a spus Cătălin Cristache.

Mesaje anti-primar şi referendum pentru demiterea edilului

În timpul manifestaţiei de protest, participanţii au scandat, aproximativ o oră, pe platoul de lângă Primăria Galaţi, mai multe mesaje, precum: “Jos primarul!”, “Demisia”, “Vrem căldură” şi “Vrem apă caldă”. Oamenii au agitat câteva steaguri tricolore şi au afişat mai multe bannere pe care se aflau următoarele mesaje “Stan-genocid”, “Demite Primarul – www.demiteprimarul.ro”, “Stane, avem copii în spitale”, “Vrem căldură” şi “Noul Galaţi - o Nouă Vale a Jiului”. Protestatarii au adus cu ei şi un calorifer electric, legat cu panglică roş-albă, pe care scria “Noul mărţişor pentru Noul Galaţi” – denumire dată oraşului, în campania electorală din 2012 de actualul primar.
“Ne-a promis, în campanie, că nu vom avea probleme cu termoficarea şi acum îngheţăm în case, nu am un leu datorie la întreţinere şi tremur de frig! Este normal? Vreau să plece de la Primărie, aşa nu se mai poate”, a declarat Ionaşcu Marilena, pensionară.
PMP Galaţi a demarat şi o acţiune de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a actualului primar. Potrivit liderului PMP Galaţi,pentru organizarea referendului este nevoie să se strângă minim 66.000 de semnături (25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot), iar până acum s-au strâns 1.150 de semnături.


Articole înrudite