07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zonele unitare de încălzire nu vor fi desfiinţate
Zonele unitare de încălzire nu vor fi desfiinţate

Cu toate că sistemul centralizat de încălzire al oraşului este în pragul colapsului, spre nemulţumirea gălăţenilor bun platnici, care, deşi nu au nici un leu datorie la întreţinere, au tremurat în această iarnă în propriile apartamente, municipalitatea continuă să menţină captivi clienţii Apaterm, prin menţinerea zonelor unitare de încălzire. Este vorba despre anumite zone din oraş, stabilite prin hotărâre de Consiliu Local Galaţi în 2008, zone în care municipalitatea a investit în modernizarea reţelelor de termoficare, drept pentru care administraţia locală nu este de acord cu debranşarea apartamentelor din acele zone. Dacă în 2008, când s-au instituit zonele unitare de încălzire, municipalitatea se baza pe principiul “investim în modernizarea reţelelor de termoficare, astfel încât să se reducă pierderile din reţea iar calitatea serviciilor să crească, mulţumind clienţii”, deja lucrurile s-au schimbat dramatic. Acum, când sistemul centralizat de încălzire este serios afectat, cei care locuiesc în aceste zone sunt obligaţi să rămână clienţi ai Apaterm (pentru că nu li se permite debranşarea), deşi tremură în apartamente. Această situaţie a fost prezentată, săptămâna trecută, consilierilor locali, de către reprezentantul unei asociaţii de proprietari care a cerut anularea hotărârii privind zonele unitare de încălzire, astfel încât locatarii de acolo “să aibă libertatea de a-şi instala centrale de apartament, pentru că este inuman să obligi oamenii să rămână clienţii Apatermului, o societate care nu este capabilă să mai furnizeze agent termic”.
O solicitare care, deşi este perfect rezonabilă, nu va fi soluţionată favorabil de municipalitate, a declarat primarul municipiului Galaţi, Marius Stan: “Evident că nu vom putea fi de acord cu aşa ceva. Zonele unitare ne asigură o repartizare corectă a agentului termic, altfel mergem iarăşi în pierdere şi sistemul de termoficare nu poate fi rentabil”. Primarul Marius Stan a confirmat faptul că situaţia actuală este abuzivă, obligând gălăţenii să rămână clienţi-captivi ai unui sistem ineficient de termoficare, însă a precizat că acest lucru se va schimba odată cu implementarea noii strategii de termoficare a oraşului. „Deocamdată, cu părere de rău, aşa se întâmplă, dar acest lucru se întâmplă de foarte mulţi ani, este un dat care vine din trecut, dar încercăm să modificăm acest lucru prin strategia de termoficare. Sper să şi reuşim până la urmă”.

Ce presupune noua strategie de termoficare a oraşului

Reamintim că, potrivit noii strategii de termoficare a oraşului, municipalitatea ar urma să preia, de la stat, în administrare, societatea Electrocentrale şi să o unească cu nou înfiinţata Calorgal, rezultând o societatea de producere şi distribuţie a agentului termic. Potrivit primarului Marius Stan, în termen de trei ani, noua societate va fi rentabilă (perioada de trei ani fiind cea în care se estimează că se vor stinge datoriile CET către Romgaz), oferind populaţiei agent termic ieftin şi de bună calitate. În paralel, s-ar putea investi într-o soluţie de asigurare a agentului termic pe perioada verii (a apei calde menajere), pentru întreg Galaţiul, prin construcţia unui cazan, de mari dimensiuni - cazan de 50 de tone, investiţie estimată la 1,5 milioane euro - în Ţiglina II. “Trei ani este termenul estimat în strategia pe care o vrem. Prin construcţia acelui cazan, vom avea o reducere a pierderilor CET de mai bine de 80 milioane pe sezon, ceea ce înseamnă că, grosso modo, în 3 ani putem să stingem datoria către Romgaz a CET. În aceşti trei ani, suntem deschişi şi celor care vor să investească, să dezvoltăm alte resurse pentru furnizarea agentului termic la preţuri ami mici”, a declarat primarul, referindu-se la discuţiile pe care le-a purtat, în ultima săptămână, cu reprezentanţii BEI, în vederea acordării unui împrumut cu care s-ar putea construi centrale termice de cartier.
Primarul Marius Stan a precizat că aceasta este soluţia pentru asigurarea termoficării oraşului – căutarea de variante eficiente – şi nu organizarea de proteste de stradă. “Este adevărat, fiecare are dreptul de a protesta, dar aş fi fost mult mai bucuros dacă măcar unul din protestatari ar veni cu o soluţie, să o prezinte, pentru a se da căldură, astăzi, în oraş…. Aşa, doar să criticăm este simplu, intră în sfera declaraţiilor pur politicianiste... sunt, probabil, persoane care vor să se agaţe de un subiect, de o persoană, pentru a creşte în procente... sunt jocuri politice, iar eu aş vrea, totuşi, să discutăm fără patimă politică despre acest subiect serios, care este termoficarea oraşului”.


Articole înrudite