20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ieri a a vut loc, în mod oficial, încheierea lucrărilor derulate în ultimii ani pentru implementarea proiectului ISPA de gestionare a deşeurilor, în valoare de 21,3 milioane de euro, din care 16,046 milioane de lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, iar 5,34 milioane de euro reprezintă contribuţia Consiliului Local Galaţi, obţinută prin contractarea unui credit la Banca Europeană de Investiţii.
Proiectul, atât ca valoare cât şi în ceea ce priveşte complexitatea lucrărilor, este cel mai important în privinţa gestionării deşeurilor derulat în România, acest lucru fiind precizat de către reprezentantul firmei Mesogeos, consultantul proiectului.
Primarul Dumitru Nicolae a subliniat importanţa finalizării acestui proiect pentru municipiul Galaţi, o lucrare ce va face ca municipiul să devină un oraş şi mai curat. Edilul şef al urbei a ţinut să precizeze că acesta este al doilea proiect ISPA a cărui panglică o taie, după ce săptămâna trecută a făcut acelaşi lucru în ceea ce priveşte proiectul ISPA apă-canalizare.
Viceprimarul liberal Mircea Răzvan Cristea, care a răspuns din partea Primăriei de implementarea proiectului, a schiţat ceea ce va însemna practic acest proiect pentru oraş: amenajarea unei gropi de gunoi ecologice, care ar urma să aibă o durată de „viaţă” de minim 7 ani şi unde vor fi duse deşeurile din Galaţi şi din câteva localităţi limitrofe oraşului, localităţi care până acum depozitau gunoaiele la groapa de gunoi de la Tirighina. Potrivit viceprimarului Cristea, proiectul mai presupune funcţionarea unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi, nu în ultimul rând, aplicarea unui sistem selectiv de colectare a deşeurilor.
Cât despre sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, această sarcină îi revine societăţii Ecosal, care se va ocupa atât de colectarea deşeurilor, cât şi cu transportul lor în vederea valorificării. Potrivit directorului Ecosal, Ion Ionescu, în ultimele 3 săptămâni au fost amplasate în oraş 660 de containere de 3 culori, unde gălăţenii pot depozita PET-urile, hârtia şi sticla, urmând ca în perioada următoare să mai fie amplasate 3.000 de containere maro, care vor lua locul containerelor aflate în vecinătatea blocurilor. Potrivit declaraţiei directorului Ecosal, în decurs de 3 săptămâni au fost colectate, cu ajutorul containerelor de plastic, 40 de tone de hârtie şi 20 de tone de PET-uri.
„Rezultatele sunt îmbucurătoare, dacă ţinem cont de faptul că selectarea se face doar de 3 săptămâni în containerele de plastic care au fost special amplasate. În urma unei analize făcute, s-a decis schimbarea amplasamentului containerelor de plastic, acestea urmând a fi puse în aproprierea containerelor obişnuite”, a declarat Ion Ionescu. Atât viceprimarul Cristea, cât şi primarul Nicolae, au afirmat că se vor lua măsuri drastice faţă de cei care distrug containerele, fiind vorba de aplicarea unor amenzi drastice.


Articole înrudite