25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se conturează centrul civic al Galaţiului: Încep lucrările la Pasajul Dunărea
Se conturează centrul civic al Galaţiului: Încep lucrările la Pasajul Dunărea

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, marţi, 30 iulie 2019, în cadrul unei conferinţe de presă, că luni încep lucrările pentru reabilitarea Pasajului Dunărea, în cadrul amplului proiect, aflat în derulare, pentru modernizarea zonei centrale a oraşului. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii firmelor care derulează lucrările, adică asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - BTFarch Ro Company SRL.
Potrivit oficialităţilor, la Pasajul Dunărea se vor efectua următoarele lucrări: eliminarea infiltraţiilor la nivelul planşeelor, pereţilor, pardoselii; reparaţii la pardoseli, pereţi, tavane, placaje, trepte, balustrade; înlocuirea finisajelor cu materiale de bună calitate (granit la pardoseli şi trepte, placaj de marmură la pereţi, tavan fals din aluminiu exolat, vitrine montate în tâmplărie din aluminiu eloxat; realizarea a două copertine din sticlă pe structura metalică, ce vor proteja cele două scări la acţiunea intemperiilor, dar având şi un rol decorativ, subliniind contextul architectural; lucrări de instalaţii electrice prin montarea unor corpuri de iluminat echipate cu LED, iar semnalizarea căilor de evacuare se va realiza cu luminoblocuri; lucrări hidroedilitare pentru colectarea apelor pluviale, refacere rigole.
Reamintim că la licitaţia pentru reabilitarea pasajului pietonal ”Dunărea” oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de Asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - BTFarch Ro Company SRL, iar valoarea contractului este de 1.979.685,48 de lei fără T.V.A., din care pentru proiectare - 71.962,97 de lei, iar pentru execuţie - 1.907.722,51 de lei. Câştigătorul licitaţiei a avut la dispoziţie 75 de zile pentru proiectare, a urmat perioada de avizare şi de emitere a autorizaţiei de construcţie, iar opt luni sunt pentru executarea lucrărilor.
Reabilitarea Pasajului Dunărea face parte din amplul program de modernizare a centrului municipiului Galaţi, până în prezent fiind realizate lucrări importante în zona Potcoava de Aur şi zona Pieţei Regale.

Cum va arăta centrul Galaţiului

Pentru prima dată, Primăria municipiului Galaţi are o strategie de regenerare urbană prin care se doreşte crearea unui centru civic al oraşului. În viziunea arhitecţilor care au proiectat zonele vizate de lucrările de reamenajare, zonele Spicu şi Romarta devin punctul de greutate din viitoarea axă de promenadă care va traversa zona centrală a oraşului. După finalizarea lucrărilor în aceste zone, gălăţenii vor avea o zonă de relaxare şi petrecere a timpului liber, cu începere din Parcul Mihai Eminescu, continuare pe strada Domnească, traversarea intersecţiei prin pasajul pietonal care va fi modernizat, ieşire în zonele Romarta şi Spicu (aflate în amenajare), traseul continuând de-a lungul străzii Navelor, către Parc Elice.
Zona centrală nu va fi văduvită de umbră şi spaţiu verde. Specialiştii au dat asigurări că în perimetrul respectiv vor fi, în total, la sfârşitul lucrărilor, 139 noi arbori (o parte fiind deja plantaţi) cu valoare dendrologică şi care aduc un aport important de oxigen, pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor, astfel mult mai eficient decât suprafeţele cu iarbă.
Conform planurilor propuse de arhitecţi, spaţiul nou creat în zona centrală va fi mult mai accesibil pentru persoane care vor dori să se plimbe cu bicicleta sau rolele, waveboard etc., pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii sau mame care vor dori să îşi plimbe copiii în cărucioare.

Primăria municipiului Galaţi a făcut publice şi datele privind suprafaţele spaţiilor verzi declarate (de fapt suprafeţe cu iarbă şi pământ) din zona Spicu şi Romarta:
- Sector Est (Spicu) – Înainte de Proiect:
Suprafaţa totală: 7.669 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 4.023 mp
Alei: 3.531 mp
Fântani + Statuie Costache Negri: 115 mp
- Sector Est (Spicu) după Proiect:
Suprafaţa totală: 7.669 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 2.132 mp
Pavimente + Mobilier urban: 5.344 mp
Fântâni + Statuie Costache Negri: 115 mp

- Sector Vest (Romarta) – Înainte de Proiect:
Suprafaţa totală: 4.032mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 1.100 mp
Alei: 2.752 mp
Fântâni: 180 mp
- Sector Vest (Romarta) – după Proiect:
Suprafaţa totală: 4.032 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 520 mp
Pavimente + Mobilier urban: 3.332 mp
Fântâni: 180 mp

Explicaţiile arhitecţilor cu privire la lucrările din centru

”Dacă privim însă trama stradală, spaţiile publice, micile scuaruri şi parcuri ale oraşului, putem admite că Municipiul Galaţi nu arăta diferit faţă de alte oraşe din România: cu aceleaşi spaţii verzi străbătute de alei înguste cu garduri mici metalice, cu unele spaţii în care copiii nu pot intra, fără a putea fi folosite pentru recreere şi agreement, fără spaţii în care tinerii să poată socializa, de regulă - ecrane verzi care ascund blocurile de locuinţe.
Vă putem oferi exemple similare cu astfel de intervenţii urbane în multe dintre oraşele europene, dorindu-ne să trăim şi noi în oraşe la fel de curate, luminoase, integrate în peisaj, cu spaţii urbane pe care să le folosim cu adevărat, nu doar să trecem pe lângă ele şi să le ignorăm. Scopul amenajării acestor spaţii este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate.
Vă putem oferi mai jos câteva dintre oraşele care au realizat astfel de spaţii la care facem referire mai sus. Sigur, multe dintre exemplele enumerate sunt spaţii urbane proiectate şi executate cu bugete mult mai mari decât ale noastre:
- The Square of Jan Stenbeck, Stocholm, Suedia - https://www.world-architects.com/en/funkia-landskapsarkitektur-stockholm/project/the-square-of-jan-stenbeck
- Plaza de Dali, Madrid, Spania: https://www.publicspace.org/works/-/project/d020-plaza-de-dali
- Tom Hall Square, Solingen, Germania: http://www.landezine.com/index.php/2012/05/town-hall-square-solingen-by-scape-landschaftsarchitekten/
- Spatiu urban - Chatenay-Malabry, Franta: https://ro.pinterest.com/pin/122371314857753324/
- Norrebro Public Space, Copenhaga, Danemarca: https://www.archdaily.com/286223/superkilen-topotek-1-big-architects-superflex

Toate aceste proiecte de mai sus sunt proiecte premiate de foruri internaţionale de arhitectură şi urbanism şi, totodată, îmbrăţişate de locuitorii fiecărui oraş în parte. Sunt spaţii care te cheamă afară, te fac să ieşi la plimbare, să te plimbi cu bicicleta, să-ţi placă oraşul în care locuieşti.Potcoava de Aur şi Piaţa Regală au fost reamenajate, iar amplul proiect de modernizare a centrului vizează atât reabilitarea pasajului pietonal Dunărea, cât şi a Parcului Mihai Eminescu şi va continua şi cu modernizarea străzii Domnească. Este pentru prima dată când Primăria intervine pentru punerea în valoare a centrului oraşului, în condiţiile în care municipiului i-au lipsit un centru modern civic şi o identitate”, explică echipa de arhitecţi a proiectat noul centru civic al municipiului Galaţi”, au explicat oficialitățile.

 

 


Articole înrudite