09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se măresc pensiile pentru grupa I şi II de muncă, dar nu tuturor!
Se măresc pensiile pentru grupa I şi II de muncă, dar nu tuturor!

Nu toţi cei 41.110 pensionari cu grupa I şi II de muncă din judeţul Galaţi vor beneficia de dublarea pensiilor, conform Legii 192 (adoptată în iunie 2015), ci doar cei care au lucrat în condiţii speciale de muncă, estimaţi la circa 3.000 de pensionari, a anunţat directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Denis Aramă. La aceştia se adaugă şi cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă, dar doar dacă aceştia nu au beneficiat deja de majorarea punctajelor anuale, conform OUG 100/2008, ceea ce reprezintă un număr “foarte mic” de pensionari, a mai adăugat directoarea CJP Galaţi. Potrivit acesteia, calculul peniilor se va aplica de la 1 ianuarie 2016 şi chiar dacă în prezent modalitatea de calcul nu se cunoaşte, pensiile majorate conform Legii 192 vor fi acordate retroactiv beneficiarilor.
“Legea 192 nu are nevoie de norme metodologice, pentru că, de fapt, este vorba doar de modificarea unui articol, art. 169, alin. 1–a, al Legii 263/2010. Totuşi, pentru a aplica în mod corect majorarea, aşteptăm o metodologie de lucru. Ce trebuie să ştie beneficiarii este că, deşi recalcularea prevăzută se efectuează în termen de 24 de luni, majorarea se aplică de la 1 ianuarie 2016 şi, deci, chiar dacă acest calcul va fi gata mai târziu, beneficiarul va primi, din urmă, adică de la 1 ianuarie 2016, pensia majorată, căci drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu 1 ianuarie 2016, conform art. 169, alin. 3, literele 5 şi 6”, a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi.
 
Legea a fost modificată la insistenţele Galaţiului

Legea 192/2015 a fost iniţiată de toţi senatorii PSD, inclusiv gălăţenii Ionel Butunoi şi Marin Nicolae, dar şi de deputaţii PSD de Galaţi: Lucreţia Roşca, Florin Pâslaru, Viorel Ştefan şi Laura Marin. Iniţiatorii legii au luat în consideraţie tocmai cazul judeţului Galaţi, în care au avut loc numeroase mişcări de stradă ale pensionarilor nemulţumiţi de diferenţele mari de pensii între cei încadraţi în grupele I şi II de muncă şi cei care au lucrat în condiţii speciale.   
Potrivit Legii 192, “pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi la locul de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, potrivit legii, beneficiază, de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale; cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite. Prevederile alin. (1) se aplică pensionarilor ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi care, conform prevederilor legale în vigoare, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, aprobată prin Legea nr. 154/2009, Legii nr. 218/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, art.78 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, de prevederile art.169 din prezenta lege, precum şi de majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001”.


Articole înrudite