24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Situaţia economică a judeţului nu e prea roză
Situaţia economică a judeţului nu e prea roză
Situaţia prezentată de preşedintele IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, în ceea ce priveşte starea economiei judeţului, dar mai ales a oraşului, ar trebui să dea fiori serioşi atât autorităţilor locale şi judeţene cât şi parlamentarilor gălăţeni. Şi asta deoarece, din păcate, judeţul Galaţi a reuşit câteva performanţe triste, cum ar fi ocuparea unuia dintre primele locuri în topul judeţelor cu cele mai mari rate ale şomajului şi ocuparea primei poziţii în topul restanţierilor la bănci. Şi asta nu este totul, deoarece tabloul economico-financiar zugrăvit de Marian Filimon, care nu trage pentru prima dată un semnal de alarmă, este mult mai amplu.
Ratei şomajului, Fata Morgana
Potrivit declaraţiei lui Marian Filimon, la indicatorul şomaj judeţul nostru ocupă locul 3 pe ţară, fiind în evidenţele AJOFM Galaţi doar 18.000 de şomeri, în timp ce numărul lor real este mult mai mare, şi anume de 30.000 de persoane. Şi declaraţia sa nu poate să nu fie luată în seamă, atât timp cât siderurgiştii care se autodisponibilizează nu sunt luaţi în evidenţa AJOFM Galaţi deoarece aşa prevede legea.
Câţi gălăţeni aduc bani statului?
Marian Filimon a dat exemplul anumitor indicatori care nu apar în mod oficial dar care ar trebui luaţi în calcul atunci când se va crea un plan de măsuri pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă. „Conform datelor din Revisal, populaţia activă ocupată este de 100.000, adică cei care contribuie la bugetul statului plătind diferite contribuţii, acestora adăugându-li-se circa 20.000 de bugetari şi încă 3.000- 4.000 de funcţionari publici care au contract şi care lucrează la diferite instituţii. Deci, în total la nivelul judeţului Galaţi există doar 125.000 de persoane ocupate, număr care este extrem de mic”, a declarat Marian Filimon
Cum a evoluat economia locală anul trecut?
După ce a tras din nou un semnal de alarmă legat de faptul că în ultimii ani autorităţile şi politicienii nu s-au implicat în găsirea unor soluţii de creare a locurilor de muncă şi că toate soluţiile transmise în acest sens de oamenii de afaceri gălăţeni factorilor de decizie au rămas fără ecou, Marian Filimon a ţinut să aprecieze deciziile luate în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local, privitoarea la facilităţile pentru agenţii economici. „Considerăm noi, oamenii de afaceri, şi cred că şi gălăţenii, că prioritatea zero a primarului şi a Consiliului Local ar trebui să fie dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Alta era situaţia acum dacă aveam constituită zona metropolitană Galaţi- Brăila sau dacă Parcul Industrial ar fi funcţionat”, a declarat Marian Filimon.
Câte firme mai are Galaţiul?
Potrivit datelor furnizate de Marian Filimon, la data de 1 ianuarie 2012 numărul firmelor era de 19.874, în timp ce la data de 31 ianuarie 2012 numărul lor a fost de 21.338, ceea ce înseamnă practic un plus de 1.454 de societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate. Acest lucru ar fi fost mai interesant de dezbătut dacă s-ar fi prezentat o situaţie legată de obiectul de activitate al noilor firme puse pe picioare, şi anume dacă au ca obiect comerţul, prestările de servicii sau producţia. Cât despre numărul total de firme înfiinţate anul trecut, acesta a fost de 2.672 , din care 1.477 de societăţi comerciale şi 1.195 PFA-uri.


Articole înrudite