29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
24.106.230 lei. Este datoria ieşită din termenul de plată, cu care au fost preluate de autorităţile locale spitalele gălăţene. Din această sumă peste 19.000.000 lei are de plătit numai Spitalul de Urgenţă, suma reprezentând strict datoria ieşită din termenul de plată, deoarece spitalul are o datorie totală de 220 de milioane. Cum bani mai mulţi nu vin, iar plata datoriilor de către Ministerul Sănătăţii e încă doar promisiune, situaţia a ajuns aproape de limită. „Este extrem de complicat acum totul. Am reuşit ca deocamdată să asigurăm cele necesare blocului operator, secţiei Reanimare şi Neonatologie. În rest, în mare măsură pacientul trebuie să cumpere medicamentele sau materialele sanitare necesare. Când nici acesta nu are, au fost situaţii de solidarizare umană a cadrelor medicale, mai dese decât se poate crede. Nu e normal să se întâmple aşa ceva dar este din ce în ce mai greu să discuţi şi cu furnizorii. Zilnic vin măcar 3-4 şi ne spun că vor banii, că au câştigat noi contracte, dar nu ne vor livra nimic până nu le plătim pe cele vechi. Refuzuri de plată, refuzuri ale solicitărilor de amânare a plăţii sau reeşalonările sunt, la fel, zilnice. Sperăm să rezistăm cât mai mult aşa până ce vom ieşi din această criză”, a precizat managerul unităţii, Marin Crăciun. O parte a problemei vine şi de la mărimea spitalului. Iniţial Judeţeanul era un spital de 700-800 de paturi, dar prin transferuri de secţii sau chiar aproape ale unui spital întreg s-a ajuns ca acum Judeţeanul să aibă două spitale şi trei policlinici şi 1222 de paturi.
La celălalt spital de urgenţă, cel pentru copii, lucrurile stau mai bine, asta poate şi deoarece spitalul are o structură mai simplă şi cheltuieli mai mici. „Încă mai ţinem situţia sub control şi nu trebuie să ne trimitem frecvent  pacienţii să cumpere din afara spitalului cele necesare internării. Încă mai primim de la furnizori medicamente şi materiale sanitare, dar nu ştiu cât, în actualele condiţii, va mai merge aşa”, a precizat Victoriţa Ştefănescu, manager al Spitalului de Copii.

Nicio altă sursă de bani, doar acumulare de datorii

De la 31 martie şi până la 30 iunie 2010, data predării către Consiliul Judeţean, respectiv Consiliul Local, datoriile ieşite din plată ale celor două spitale au tot crescut. „Spitalul de Urgenţă avea în martie o datorie ieşită din plată de peste 16 milioane lei, iar în iunie ajunsese la peste 19 milioane lei. Şi la Spitalul de Copii au crescut datoriile, de la peste 800.000 lei în martie la peste 1 milion în iunie, la momentul predării”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.


Articole înrudite