16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor
Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Vinerea Mare este a cincea zi din Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor), înainte de sfânta sărbătoare a Paştelui. Vinerea Mare, care mai poartă denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor simbolizează ziua morţii şi îngropării Domnului Iisus Hristos.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, dat fiind faptul că în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri.  Biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului care ce a fost scuipat, batjocorit şi răstignit între doi tâlhari, dar este pomenit şi tâlharul care şi-a mărturisit pe cruce toate păcatele în faţa lui Iisus Hristos.

Tradiţii în Vinerea Mare

Patimile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare: “sfinte” pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, “mântuitoare” pentru că şterg păcatele întregii lumi şi “înfricoşătoare” din cauza coordonatelor naturii, care s-au schimbat odată cu răstignirea lui Hristos.
Potrivit tainelor bisericeşti, vineri seara se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, era obiceiul că preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. Lumea, în trecut, pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, că să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori şi intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grindă de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.
În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să şi înviem împreună cu El. Această coborâre şi ridicare din groapa morţii se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masă aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

Obiceiuri şi superstiţii în Vinerea Mare

Sunt evitate lucrările agricole. Credincioşii trebuie să evite munca pe câmp sau orice alte activităţi asemănătoare. În Vinerea Seacă se spune că orice este semănat nu rodeşte.
Nu se mănâncă urzici. În Vinerea Mare credincioşii nu mănâncă urzici şi nu trebuie să folosească oţetul pentru mâncăruri, deoarece, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar când i-a fost sete i s-a dat să bea oţet.
Nu se sacrifică păsări sau animale. În această zi nu este bine să omorâţi animale, păsări. Dacă aveţi nevoie de produse din carne este indicat să le procuraţi şi pregătiţi mai din timp.
Nu se merge la frizer. În Vinerea Mare, tunsul părului semnifică un deces în familie. Totuşi obiceiurile diferă şi sunt regiuni din România, de exemplu în zona Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer în această zi.
Nu se vopsesc ouă. În Vinerea Mare nu este bine să vopsiţi ouă. Acestea, potrivit tradiţiei, trebuie înroşite în Joia sau sâmbăta, înaintea Paştelui. De asemenea, biserica îndeamnă oamenii să vopsească ouăle roşii conform tradiţiei, culoarea simbolizând sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Nu se spală, nu se coase şi nu se face curăţenie. Spălatul hainelor (fie de mână, fie la maşina de spălat) nu este semn bun şi trebuie evitată orice fel de curăţenie pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. De asemenea, credincioşii nu cos nimic astăzi ca nu cumva să orbească.
Se ţine Post Negru. Credincioşii pot ţine în această zi Post Negru pentru iertarea păcatelor, pentru spor şi pentru sănătate în familie.
Nu se fac copturi. În această zi gospodinele nu coc cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea, femeile nu umplu borş, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul.
Tămâie în jurul copacilor şi caselor. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. De asemenea casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, ca gânganiile şi lighioanele să nu se apropie de ea.
Ploaia în Vinerea Mare, un semn bun. Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun şi mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor.
Scufundatul în apa rece. Dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul.


Articole înrudite