10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unde mai fumăm începând de azi?
Unde mai fumăm începând de azi?

Începând de joi, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Aşa spune legea antifumat, care intră în vigoare din 17 martie. Mulţi se aşteaptă, însă, ca legea să fie amendată pe viitor, pentru a fi ceva mai permisivă, deoarece este considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa.
Efectele aplicării legii pot fi de două feluri. În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, vom vedea şi mai multe terase întinse pe spaţii şi mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spaţiu deschis. În al doilea rând, va scădea consumul de tutun. O soluţie pentru fumători ar putea fi şi cluburile private. Deputatul Aurelia Cristea, cea care a iniţiat legea antifumat, spune însă că nu există nicio modalitate de ocolire. Practic, legea se aplică peste tot unde este spaţiu public închis, adică delimitat prin doi pereţi. Chiar dacă este vorba de un club privat, numai simplul fapt că sunt angajaţi care lucrează acolo înseamnă că acel club este loc de muncă pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis în spaţiul închis considerat a fi loc de muncă.
„Legea intră în vigoare de pe 17 martie, miezul nopţii. Mă aştept să se respecte prevederile, iar în ceea ce priveşte cluburile private, este interzis fumatul dacă este loc de muncă pentru cineva. Primează dreptul la sănătate. În ceea ce priveşte discriminarea, a fost o sesizare la Curtea Constituţională în acest sens, iar Curtea a hotărât că nu e vorba de discriminare”, a explicat Cristea. Ea a mai spus că peste un an se vor analiza efectele pentru a vedea dacă a scăzut consumul de tutun şi s-a înregistrat o calitate a vieţii mai bună, în societate.
Mai departe, rămâne de văzut cum se vor adapta românii la noile reguli. Cel mai probabil autorităţile vor fi stricte, cel puţin în primă fază, cu aplicarea acestei legi, mai apreciază experţii.
În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Directorul Corporate Affairs de la JTI, Gilda Lazăr a explicat pentru MEDIAFAX că "bazându-ne pe expeirenţa ţărilor unde deja s-a implemnetat legea antifumat, incidenţa fumatului nu a scăzut".

Ce spune legea

Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.
Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.


Articole înrudite