16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unicat în ţară "ascuns" în colecţiile speciale ale Bibliotecii "V. A. Urechia" Galaţi (FOTO)
Unicat în ţară "ascuns" în colecţiile speciale ale Bibliotecii "V. A. Urechia" Galaţi (FOTO)

După o uşa grea, metalică, pe care nicio explozie nu ar sparge-o, dublată de un seif rămas moştenire încă de pe timpul Comisiei Europene, în buncărul unde sunt protejate cărţile din colecţia specială a Bibliotecii "V. A. Urechia" Galaţi, rar scos pentru consultări, unic în România, este Albumul Rembrandt, care cuprinde tiraje executate la sfârşitul secolului al XVIII-lea de editorul francez Pierre-François Basan. "Este editată la sfârşitul secolului 18 după 73 de plăci originale ale lui Rembrandt şi câteva copii, lucrări realizate de Pierre Basan. Un exemplar asemănător se mai află la British Museum. Acest album e păstrat în condiţii speciale de temperatură şi umiditate, există şi un sistem de ventilaţie, într-un seif foarte bine protejat şi îl scoatem doar în expoziţii. Am editat, pentru a-l proteja, un album", povesteşte Camelia Bejenaru, responsabil colecţii special.

Chiar dacă a văzut lumina tiparului acum câteva sute de ani, "La Guida del Mercurio Geográfico per Tutte le parti del Mondo", apărută la Roma în 1692, este un atlas în care gravurile colorate încă surprind prin prospeţime. Este o raritate bibliofilă, un atlas vechi, foarte preţios, conţine 168 de hărţi, color, pictat în culori din ingrediente naturale. Un document unic, un album somptuos legat în piele, realizat la 1900, care conţine semnăturile patrioţilor din Transilvania dedicat lui Vasile Alexandrescu Urechia, istoric, scriitor, deputat şi senator de Covurlui, membru fondator al Academiei Române şi fondatorul bibliotecii care datorită donaţiei lui a luat naştere, prin decret regal, în anul 1889. "Sunt semnăturile românilor din Transilvania. Sunt 624 de semnături acolo. Acest demers a fost realizat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de activitate publicistică a lui V. A. Urechia", a precizat Letiţia Buruiană, cercetător. Din carte nu lipsesc semnături celebre cum ar fi cea a lui Badea Cârţan, dar şi a lui George Coşbuc, care nu s-a limitat la o simplă semnătură ci a dedicat o poezie despre puterea cuvântului.

Cărţile de buzunar nu sunt o invenţie modernă, o demostrează şi colecţia de elzevire a bibiotecii. Mai găsim în colecţia de cărţi rare, după 300 de ani de la tipărire, un exemplar rar, aproape intact al Bibliei de la Bucureşti, de la 1688, poate fi consultat în colecţia de cărţi rare la fel ca şi textele teologice ale unui incunabul, cel mai vechi document al bibliotecii. Acestea sunt doar câteva dintre rarităţile ascunse în colecţia de cărţi rare ale bibliotecii gălăţene. Acestea au un regim special şi pot fi consultate în anumite condiţii şi întotdeauna în prezenţa specialiştilor. În general, cercetătorii şi istoricii români, dar şi străini, sunt cei care cer aceste cărţi valoroase, dar o fac doar după ce au primit un permis de intrare pe baza unei cereri depuse anterior. Nu au însă voie să rămână singuri cu cărţile şi nici să le atingă. "Cărţile sunt consultate mai ales de cercetători, profesori, din ţară, dar şi din străinătate. Sistemul de securitate este unul foarte complex. Luăm zilnic măsurile necesare protejării şi conservării acestor comori. În plus, acestea sunt în permanenţă supravegheate, există senzori de mişcare, camere de luat vederi şi nu numai", a precizat Corina Dobre, director Biblioteca "V.A. Urechia" Galaţi.

Aceste tipărituri de la incunabule, la biblii, atlase sau elzevire, un fel de cărţi de buzunar din anii 1450, sunt atent manipulate doar de către personalul bibliotecii care foloseşte mănuşi. Sunt scoase într-o sală monitorizată video şi cu senzor de mişcare, dar rar. Circa 16.000 de documente de patrimoniu, dintre care unele rare şi foarte rare, se află în colecţia de cărţi rare ale bibliotecii. Pentru consultarea lor este necesară completarea unei cereri speciale care după aprobare va da drept de cercetare a documentului, dar nu în absenţa unuia dintre specialiştii secţiei cărţi rare.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite