28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unul din cinci copii nu este imunizat
Unul din cinci copii nu este imunizat

În perioada 20-25 aprilie, în toată Europa se marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Cel puţin pentru România şi pentru Galaţi este o nouă ocazie de a trage încă o dată un semnal de alarmă legat de creşterea din ce în ce mai mare a numărului copiilor care nu sunt vaccinaţi. Dacă luăm în calcul cauzele care îi fac pe părinţi să nu îşi vaccineze copiii, acestea diferă de la oraş la sat. 

„În general, în ultima vreme, din practica mea, am observat că mai degrabă în mediul urban se refuză vaccinarea de către părinţi, din motive legate de nesiguranţa acestora şi de efectele adverse. De fapt, oamenii au citit diverse lucruri pe internet şi preferă să le creadă decât să asculte şi un sfat de specialitate. În ultima vreme cel mai refuzat este vaccinul rujeolo-rubeolo-oreonic sau RRO. La ţară mai degrabă migraţia copiilor poate face ca aceştia să fie cu greu recuperaţi la imunizare dar în general părinţii sunt de acord. Un alt factor care duce la reducerea adresabilităţii la imunizare sunt sincopele la aprovizionarea cu diverse vaccinuri, sincope care sunt mult mai frecvente de când nu ne mai putem baza pe Institutul Cantacuzino. De exemplu, acum am aflat că Ministerul a modificat programul de vaccinare. Nu se mai face vaccinul pentavalent ci direct cel hexavalent. Cred că s-a făcut asta deoarece le-a fost imposibil să găsească pe piaţă, pentru a achiziţiona, vaccin pentavalent. Iar noua iniţiativă, de a trece vaccinarea de la medicul şcolar la cel de familie, poate avea efecte adverse, în sensul că, dacă vorbim de elevi care fac naveta şi stau în cămin, aceştia sunt mai uşor de imunizat în mediul şcolar decât acasă“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. 

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.

În perioada 20-25 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc, identificate. Epidemiile recente de rujeolă şi rubeolă accentuează responsabilitatea regională pe care toţi trebuie să ne-o asumăm, pentru a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi acest succes al sănătăţii publice trebuie susţinut. „Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi nu sunt vaccinaţi corespunzător. Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii. Este imperativ necesar ca toate ţările din Europa să furnizeze informaţii clare, corecte şi echilibrate despre riscurile bolilor şi beneficiile vaccinurilor”, se arată într-un material de analiză a situaţiei realizat de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. 


Articole înrudite