07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Vrem să muncim, nu să cerşim!”
„Vrem să muncim, nu să cerşim!”
Aşa cum au decis chiar în cadrul adunării de vineri desfăşurată la Casa de Cultură a Sindicatelor, după ce au aflat de la liderii de sindicat că nici reprezentanţii Primăriei şi nici cei ai Calorgal nu pot spune încă ce se va întâmpla cu ei începând cu 1 februarie, când ar urma ca furnizarea apei calde şi a căldurii să se facă prin intermediul noii societăţi, 250 de angajaţi ai Apaterm s-au adunat ieri dimineaţă în faţa sediului societăţii. Chiar dacă afară era frig, oamenii i-au ascultat pe liderii de sindicat care le-au spus că toate demersurile făcute în ultima vreme pe lângă reprezentanţii Primăriei, ai Calorgal sau Apaterm au rămas fără ecou atunci când au solicitat informaţii legate de soarta celor 800 de angajaţi. „De vineri şi până azi, luni, nu s-a schimbat nimic, în sensul că reprezentanţii Primăriei şi nici cei ai Calorgal sau Apaterm nu ne-au contactat şi nu ne-au spus ce se va întâmpla de la 1 februarie, când ar urma să funcţioneze Calorgal. Nu se ştie câţi salariaţi vor fi preluaţi, nici care sunt criteriile pe baza cărora aceştia vor fi transferaţi la noua societate, nu se ştie nici dacă cei care ar urma să fie disponibilizaţi vor primi salarii compensatorii, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Nu ne-a contactat încă nimeni să ne dea nişte răspunsuri la aceste probleme şi vom continua demersurile până când cineva ne va asculta de la Primărie sau de la Calorgal”, le-a spus oamenilor liderul Sindicatului de la Apaterm, Cristi Ciubotariu. Angajaţii, care nu au întrerupt lucrul, purtau pancarte confecţionate din bucaţi de carton pe care se putea citi „Vrem să muncim, nu să cerşim!”, „Pentru unii ciumă, pentru alţii mumă”, „Vrem soluţii adevărate!”. Unii din angajaţi consideră că pentru situaţia în care a ajuns Apaterm este de vină managementul din ultimii ani, precum şi clasa politică, existând voci care se tem că în cazul în care se vor face reduceri de personal vor fi preluaţi unii angajaţi care nu prea ar merita. După ce i-au ascultat pe liderii lor de sindicat, oamenii au decis să continue protestul şi marţi, iar 11 dintre ei au semnat pe un tabel în care anunţă că începând de miercuri vor intra în greva foamei.
„Vreau să muncesc!”
Ne-a spus Cordeli Simion, care susţine că este decis să intre de miercuri în greva foamei: „Lucrez ca instalator de 22 de ani la punctele termice din Micro 17, unde fac lucrări de revizii şi reparaţii la mai multe puncte termice. După 22 de ani de muncă am un salariu tarifar de 12 milioane de lei vechi. Să veniţi să vedeţi în ce condiţii lucrează cei care intră în canalizări, care se îmbolnăvesc şi care au şi ei salarii mici. O să protestez şi marţi, şi de miercuri intru în greva foamei, pentru că vreau să muncesc şi nu este normal să nu ne spună nimeni ce va fi cu noi de la 1 februarie”. Şi Şorcaru Felicia, care lucrează la Apaterm din anul 1979, este nemulţumită de ceea ce se întâmplă şi spune că nu vrea decât să muncească. „Vrem doar să muncim. Să vină să ni se spună clar ce se întâmplă”, ne-a spus femeia.
Pe cine interesează soarta salariaţilor Apaterm?
În comunicatul de presă remis de sindicat se arată că se doreşte stabilirea obiectivă a numărului de salariaţi care vor fi preluaţi de noua societate, stabilirea unei comisii de selecţie din care să facă parte şi reprezentanţi ai sindicatului, acordarea de plăţi compensatorii pentru salariaţii care îşi vor pierde locul de muncă. „Am tras şi un semnal de alarmă cu privire la soarta salariaţilor de la Apaterm şi Apă Canal care locuiesc în căminul aflat în patrimoniul Apaterm şi care în situaţia falimentului va fi valorificat de lichidatorul societăţii, existând riscul ca 80 de familiii să rămână pe stradă dacă nu vor fi găsite soluţii. Acţiunea de protest a salariaţilor este motivată de disperarea acestora că soarta lor şi a familiilor lor nu interesează pe nimeni cu adevărat”, se arată în comunicatul respectiv.
Până joi vom şti câţi salariaţi va avea Calorgal
Ne-a declarat directorul interimar al Calorgal, Mircea Ispas, care a mai precizat că până joi va fi finalizat bugetul de venituri şi cheltuieli ai noii societăţi, ceea ce va însemna că se va şti câţi angajaţi vor fi preluaţi. „În ceea ce priveşte restul salariaţilor, plata salariilor compensatorii este problema Apaterm”, ne-a declarat Mircea Ispas. Contactată telefonic, administratorul Apaterm, Adriana Stratulat, ne-a declarat că la sfârşitul anului trecut s-a dorit disponibilizarea a 100 de salariaţi care să primească plăţi compensatorii”, însă comitetul creditorilor Apaterm, din care fac parte reprezentanţii Electrocentrale, ANAF şi alţii, a decis că acest lucru nu este posibil, şi aici este vorba de acordarea unui anumit număr de salarii celor care urmau să plece din societate.


Articole înrudite