19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bulibaşa din Iveşti, ctitorul cartierului palatelor, condus pe ultimul drum
Bulibaşa din Iveşti, ctitorul cartierului palatelor, condus pe ultimul drum
Bocete în cartierul palatelor ţigăneşti din Iveşti, acolo unde locuieşte cea mai mare comunitate de rromi din judeţul Galaţi. Sute de oameni au venit să îl conducă pe ultimul drum pe bulibaşa Istrate Stănescu, ultimul bulibaşă tradiţionalist din zonă, care a murit la vârsta de 81 de ani. La căpătâiul său au venit sute de rromi, din comunitate dar şi de la Iaşi, Bacău, Vaslui şi alte localităţi ce au comunităţi de rromi. Toţi spuneau că Istrate a fost un om care chiar i-a ascultat şi i-a ajutat pe toţi. Gătite în straie viu colorate şi cu bijuterii de aur, cam ascunse de hainele groase, femeile au venit şi au bocit la capul mortului.
„Nu e la noi obicei să te îmbraci în negru la înmormântare, că negrul poate aduce ghinion”, a explicat fiul răposatului.
Istrate Stănescu a fost şi cel care a pus bazele cartierului de palate din Iveşti.
„Ei erau numai cu tot felul de căruţe şi corturi atunci când au ajuns aici. Tata şi cu bunicul au mers la români şi au vorbit şi apoi ne-am făcut case aici, mai lângă pădure, că aici ne trăseserăm şi căruţele. Aşa că el e ctitorul aici, la Iveşti, pentru cartierul nostru”, spunea Ferdinand Stănescu, cel care acum e noul bulibaşă al comunităţii.
O fanfară adusă special să cânte, numai ceea ce îi plăcea răposatului, a cântat până când au venit cei trei preoţi, dintre care unul de la Galaţi. Bulibaşa a fost dus pe ultimul drum cu un camion pavoazat cu tot felul de covoare şi coroane iar nevasta sa a stat tot drumul lângă el, lângă sicriu, şi a stat în ger având capul descoperit.
Conform tradiţiei, nu au lipsit nici găinile ce se aruncă peste mormânt, să „facă cale mortului”şi să i se ducă sufletul mai uşor. La atâta lume, a fost şi cheltuială pe măsură. „Cam 10.000 de euro ne-a costat. Sicriul e din Italia, din lemn de bambus, şi face 2.200 de euro, şi piatra de la mormânt e din marmură”, spunea noul bulibaşă.
Cortegiul funerar s-a întins pe o stradă întreagă, dar, chiar dacă rromii din Iveşti sunt credincioşi, în biserică nu au intrat decât rudele, restul au aşteptat afară, deoarece, după cum ni s-a explicat, doar la bucurie intră toţi în biserică.


Articole înrudite