10 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10 substanţe chimice dăunătoare care trebuie eliminate din casa ta
10 substanţe chimice dăunătoare care trebuie eliminate din casa ta
Suntem înconjuraţi de chimicale create de om. Dintre acestea, doar câteva sute sunt testate pentru a analiza nivelul lor de siguranţă. Chimicalele sunt omniprezente şi acestea ajung la noi înainte să ne naştem. Oamenii de ştiinţă au descoperit până la 300 de noxe în sângele din cordonul ombilical al noilor născuţi. Experţii suspectează că acest cocktail de substanţe chimice din apă, alimente, aer şi case pot fi o cauză a ratelor crescute de îmbolnăviri de cancer, autism, diabet şi obezitate. Copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt categoriile de persoane cele mai expuse la acest risc. Deşi pare copleşitoare ideea de control asupra chimicalelor dăunătoare ale lumii, încercarea de a-ţi curăţa viaţa de substanţe nocive este mult mai uşoară dacă o faci pas cu pas.
Ftalaţi
Ftalaţii sunt substanţe chimice care perturbă sistemul endocrin şi care sunt utilizate pentru producerea plsticului flexibil (PVC sau vinil). PVC-ul infiltrează ftalaţi atunci când este încălzit sau uzat.
Ftalaţii pot fi întâlniţi în produsele de îngrijire personală şi detergenţi, adesea etichetaţi ca fiind “parfum”. Expunera la ftalaţi a fost legată de declanşarea pubertăţii timpurii la fete şi un factor de risc pentru o dezvoltare a cancerului mamar.
Nu puneţi niciodată la cuptorul cu microunde recipiente din plastic. Depozitaţi mâncarea în recipiente de sticlă sau de metal. Evitaţi podelele de vinil, draperiile de duş, ţevile de PVC şi produsele cu “parfum”.
BPA
Bisfenol A (BPA) este un perturbator al sistemului endocrin ce poate fi întâlnit în recipientele policarbonate reutilizabile pentru alimente şi băuturi (inclusiv în biberoane), în căptuşeala conservelor, în PVC şi pe chitanţe şi bani. Cercetarea ştiinţifică asociază BPA de cancerul mamar, avorturi spontane, disfuncţii erectile şi de boli cardiace.
Evită alimentele la conservă, în schimb alegeţi produsele la vrac, congelate sau proaspete. Unele companii oferă alimente conservate fără BPA. Cumpără sticle pentru apă reutilizabile “fără BPA”, şi întotdeauna spală mâinile după ce atingi chitanţe sau bani.
Clor
Utilizat ca un dezinfectant în sistemele de apă, clorul este toxic, chiar şi în concetraţii reduse. Studiile au demonstrat că expunerea la clor prin ingerare şi stropire creşte riscul apariţiei bolilor cardiace, reacţiilor alergice şi a avorturilor spontane, dar determină şi o rată mai mare de apariţie a cancerului la vezică, colon şi rectal. Clorul irită ochii, nasul şi gâtul.
Poţi reduce expunerea la acest dezinfectant cu ajutorul unui filtru folosit atât la sistemul de apă al casei, cât şi aplicat direct la duş. Evită să înoţi în apă ce conţine clor.
Radon
Radonul este un gaz radioactiv natural, fără miros care poate pătrunde în case prin pământ. Radonul este a doua cauză principală a apariţiei cancerului pulmonar (şi cauza principală pentru nefumători) şi poate fi detectat cu ajutorul unui kit de testare special.
Testează prezenţa radonului cu ajutorul kitului de testare, iar apoi anunţă imediat persoanele specializate dacă nivelul expunerii este mult prea mare (4 pCi/litru).
Nivelurile între 2pCi/litr şi 4pCi/litru pot reprezenta un risc şi în multe cazuri pot fi reduse. În cazul expunerii la radon este necesar să contactaţi un specialist.
PFC
PFC-urile sau perfluorochimicale sunt poluanţi organici persistenţi folosiţi pentru hainele rezistente la pete şi tapiţerii, tigăi de gătit, ambalaje pentru mâncarea fast-food, în mâncarea pentru animale şi la pungile de popcorn pentru microunde. PFC-urile au fost asociate cu o greutate redusă a bebeluşilor, niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni, inflamarea ficatului şi o funcţie imunitară redusă.
Renunţă la produsele de scoatere a petelor pentru mobilă şi covoare, nu purta haine care să fie etichetate ca fiind rezistente la apă sau la pete, evită tigăile de care nu se lipeşte mâncarea, fă popcorn la aragaz şi alege produse de îngrijire personală care să nu aibă ingrediente “PTFE” şi “perfluoro”.
Plumb
Plumbul este o neurtoxină care poate provoca dureri de cap, dureri ale articulaţiilor, o presiune arterială ridicată şi probleme de reproducere şi de memorie. Găsit în principal în vopseaua faricată înainte de 1978 şi în instalaţiile vechi, plumbul afectează creierele copiilor şi dezvoltarea sistemului nervos.
Dacă aveţi o casă vopsită dinainte de 1978 trebuie să luaţi atitudine imediată. Însă, nu scoateţi vopseaua cu plumb singur, trebuie să angajaţi o persoană specializată. Dacă suspectaţi niveluri ridicate de plumb, contactaţi medicul şi faceţi nişte teste specifice acestei expuneri.
Pesticide şi fertilizatori
Dacă aceste produse omoară insectele şi plantele, atunci în mod sigur nu sunt bune nici pentru sănătatea oamenilor. Multe pesticide obişnuite sunt cunoscute ca fiind cancerigene. O substanţă chimică ce poate fi întâlnită în componenţa multor pesticide, diclorvos, este asociată cu tumorile mamare la şoareci. Un alt chimical, glifosatul, poate determina apariţia limfomului non-Hodgkin.
Nu folosi pesticide sau fertilizatori în grădina ta. Cumpără fructe şi legume organice, sau cultivă propriile produse fără a apela la produse artificiale.
Formaldehida
Formaldehida este un compus înţepător, inflamabil ce poate fi întâlnit în materialele de construcţie, în produsele din lemn presat, în vasele de melamină (plastic dur) şi în fumul de ţigară. Substanţa poate irita ochii, gâtul şi membrana mucoasă, şi provoacă dureri de cap şi greţuri. Expunerea la formaldehidă poate creşte riscul dezvoltării cancerului cerebral şi a leucemiei.
Foloseşte produse din lemn presat “de grad exterior” pentru a limita expunerea la formaldehidă în casa ta. Înainte de a achiziţiona produse din lemn, cum ar fi placaj, lambriuri, pal şi mobilă, întreabă vânzătorul sau fabricantul despre conţinutul de formaldehidă.
Parabeni
Parabenii sunt folosiţi ca şi conservanţi în industria cosmeticelor şi produselor farmaceutice. Deşi nu a fost încă stabilită nici o legătură cauzală, parabenii sunt controversaţi deoarece imită uşor estrogenul, iar cercetătorii au descoperit concentraţii măsurabile în tumorile mamare. Studiile arată că metilparabenul din unele creme de protecţie solară poate reacţiona în contact cu soarele şi astfel are efecte negative asupra pielii.
Evită cosmeticele care au în componenţa lor parabeni sau pe eticheta lor sunt listate ingrediente ce se termină în “-paraben”.
PBDE şi PBB
Folosite ca substanţe ignifuge în materialele de construcţii, electronice, perne de spumă şi textile, PBDE, adică eteri difenili polibromuraţi, şi PBB, bifenili polibromuraţi, se acumulează în sânge şi în ţesuturile grase. Substanţele PBDE şi PBB care perturbă sistemul endocrin pot altera dezvoltarea cerebrală a copiilor şi pot determina probleme ale comportamentului şi ale capacităţii de învăţare. Expunerea poate reduce nivelul hormonilor tiroidieni şi afectează în mod negativ reproducerea.
Acoperă sau înlocuieşte scaunele din maşină în care tampoanele de spumă sunt expuse la vedere. Evită izolaţia din polistiren rigid (polistiren expandat).


Articole înrudite