07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Astronomii gălăţeni au descoperit variabilitatea stelei Heze (Zeta Virginis)
Astronomii gălăţeni au descoperit variabilitatea stelei Heze (Zeta Virginis)

O nouă realizare notabilă la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi!
Utilizând date de la telescopul spaţial TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), care are ca misiune principală detectarea exoplanetelor prin metoda tranzitului, astronomii gălăţeni au descoperit variabilitatea stelei Heze (Zeta Virginis), vizibilă cu ochiul liber, localizată în constelaţia Fecioara (Virgo), care era considerată constantă în luminozitate. Această stea, cu o magnitudine de 3,37 V, a fost clasificată ca fiind de tip Delta Scuti, prezentând o variabilitate cu o amplitudine de 0,009 magnitudini şi o perioadă principală de 0,097112 zile. Aceasta înseamnă că steaua prezintă oscilaţii periodice în luminozitate, caracteristice pentru această clasă de stele variabile.
! Echipa care a realizat toate aceste descoperiri a fost compusă din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi şi Gabriel Neagu, membru al Astroclubului „Călin Popovici”.
Descoperirile realizate au validat ipoteza iniţială a astronomilor din Galaţi, confirmând că unele stele pe care le observăm direct cu ochiul liber pot ascunde variabilităţi necunoscute, provocându-ne să reevaluăm cunoştinţele anterioare despre stabilitatea luminozităţii acestor stele. Această descoperire demonstrează capacitatea telescoapelor spaţiale moderne, precum TESS, de a detecta variabilităţi cu amplitudine mică, esenţiale pentru avansarea cunoştinţelor noastre în domeniul astronomiei. Stelele variabile reprezintă o categorie de obiecte cereşti ale căror luminozităţi se schimbă în timp datorită unei varietăţi de procese interne sau externe. Acest lucru poate conduce la o revizuire a catalogelor de stele variabile şi la identificarea unor noi ţinte pentru studii detaliate.
Variabilităţi la stele vizibile cu ochiul liber au mai fost descoperite la Observatorul Astronomic Galaţi utilizând observaţii fotometrice realizate cu telescopul Ritchey–Chrétien f/8, având diametrul oglinzii principale de 400 mm: stelele HD 46089 cu magnitudinea de 5,21 V din constelaţia Licornul (Monoceros) şi HD 33564 cu magnitudinea de 5,08 V din constelaţia Girafa (Camelopardalis), transmite Complexului Muzeal Galaţi.


Articole înrudite