29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Campionatul Naţional de Oină în sală - Galaţi 2021 (FOTO)
Campionatul Naţional de Oină în sală - Galaţi 2021 (FOTO)

Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale Nr. 3, s-a desfăşurat o competiţie foarte interesantă care face parte din Campionatul Naţional de Oină. Aici s-au adunat echipe de fete din toată România pentru a se întrece în tradiţionalul sport naţional care este într-un continuu progres.
Au fost prezente : ACS Avântul Frasin, CSM Progresul Băileşti, CS Dacia Mioveni 2012, CSM Râmnicu Sărat, categoria Junioare I, II şi Senioare. În clasamentul final, locul 1 i-a revenit echipei argeşene din localitatea unde se fabrică  automobilele Dacia. La competiţie au fost prezenţi Daniela Antipov (din partea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Galaţi), Vicepreşedintele Federaţiei Române de Oină, prof. Cristian Văduva şi Secretarul General al Federaţiei, Sergiu Nechita.
Oficialii de la federaţie au avut amabilitatea să ofere un  interviu şi să detalieze multe  informaţii extrem de interesante legate de oină.
Acest sport este străvechi în România, raportat documentar încă din Evul Mediu, inventat de păstori, de unde se moşteneşte folosirea bâtei şi mingea de piele. Oina noastră este cel mai probabil strămoşul celebrului baseball american, un grup de pasionaţi de oină din zona Sălajului emigraţi în Statele Unite prin anul 1700 au purtat cu ei alături de dorul Ardealului şi sportul lor. Obligativitatea jocului de oină în şcoli a început în 1897 sub egida lui Spiru Haret, ministrul Educaţiei de atunci, iar în 2014 s-a constituit un comitet naţional şi s-a stabilit primul set de reguli oficiale.
Oina s-a organizat treptat in România, momentul de înflorire maximă fiind în anii '80-'90 , după care a suferit o cădere, în 2000 existând doar 5 cluburi, ca apoi prin eforturi susţinute să se revigoreze spre un număr de peste 35 de cluburi şi asociaţii judeţene dedicate acestui sport.
Promovarea s-a desfăşurat în paralel cu structurarea ştiinţifică şi studierea metodică, profesorul Cristian Văduva fiind primul sportiv cu doctorat în oină. Acesta a declarat cum în cadrul centrului bio-medical din Craiova s-a studiat prin monitorizare digitală şi modelare matematică activitatea fizică şi dinamică a sportivilor care practică oina, în demersul eficientizării maxime.
Rezultatele muncii entuziaste al acestui colectiv de profesionişti nu s-au lăsat aşteptate, frumuseţea sportului nostru naţional având rezonanţă şi peste hotare, la ora actuală fiind nuclee importante de oină în India, Pakistan şi Marea Britanie. Baseballul şi oina s-au întâlnit în mod direct pe teren în 2007, într-o înfruntare cu echipe militare româneşti contra unora americane.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite