05 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoala Nucleu Social , programul extra-şcolar care a redefinit rolul elevilor în societate
Şcoala Nucleu Social , programul extra-şcolar care a redefinit rolul elevilor în societate

Lansat la începutul anului 2021, programul Şcoala Nucleu Social a pornit de la dorinţa de a construi în mediul rural un ecosistem de colaborare format din elevi, profesori şi membri ai comunităţii, pentru a creşte participarea şi implicarea civică a tinerilor cu ajutorul unei metode de predare internaţionale numită design thinking.

Proiect derulat de Asociaţia All Grow cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, Şcoala Nucleu Social este o iniţiativă dezvoltată ca răspuns la problemele identificate în comunităţile rurale din România, în care elevii sunt expuşi unor riscuri precum abandonul şcolar, excluziunea socială şi sărăcia.

Adresat comunităţilor rurale din judeţele Vrancea, Bacău, Buzău, Brăila şi Galaţi, programul Şcoala Nucleu Social a reprezentat o oportunitate de dezvoltare atât pentru tinerii profesori acceptaţi în proiect, cât şi pentru cei peste 600 de elevi care au primit provocarea de a propune şi implementa soluţii care să genereze schimbare pozitivă. Plecând de la nevoile identificate în comunităţile lor, elevii au construit soluţii potrivite. Parcurgând etape specifice - Inspiraţie, Empatie, Oportunitate, Ideaţie, Prototipare, Testare şi Prezentare, elevii au construit proiecte ce promovează comunitatea locală, identifică oportunităţi economice de dezvoltare, creează conştientizare cu privire la fenomenul de bullying, au grijă de animalele abandonate, înfrumuseţează localitatea şi protejează mediul. Acestea sunt doar câteva din cele peste 15 proiecte realizate de elevii din clasele primare şi gimnaziale, iar diversitatea lor arată capacitatea elevilor de a sesiza şi acţiona pentru transformarea comunităţilor din care sunt parte.

,,Aşa cum spune şi numele nostru, AllGrow (Creştem cu toţii), trebuie să dezvoltăm nişte ecosisteme în care colaborăm pentru a schimba paradigma, iar educaţia din România este unul din domeniile prioritare în acest sens. Elevii au nevoie de activităţi ancorate în realitate, care să-i ajute să devină mai târziu nişte adulţi implicaţi în lumea în care trăiesc. Ei nu sunt doar nişte spectatori. Au o voce, au o putere şi o abilitate de a găsi soluţii într-un mod ingenios, aşa cum ne-au demonstrat toţi elevii pe care i-am cunoscut în cadrul programului nostru.” - Mădălina Bouroş - Preşedinte al Asociaţiei All Grow

Implementarea programului Şcoala Nucleu Social s-a suprapus cu o perioadă plină de provocări şi de imprevizibil pentru învăţământul românesc. Profesorii implicaţi au ales să implementeze programul fie în afara orelor sau la orele de dirigenţie, cultura civică sau săptămâna Şcoala Altfel. Cele peste 30 de cadre didactice tinere implicate au avut parte de traininguri specializate şi întâlniri periodice care i-au ajutat să-şi adapteze materialele de lucru atât pentru sala de clasă, cât şi pentru ore online sau în format hibrid.

La începutul lunii iunie proiectul Şcoala Nucleu Social se va finaliza, însă toate resursele şi materialele auxiliare pentru profesori şi elevi rămân disponibile în mod gratuit pe pagina oficială a proiectului: https://www.scoalanucleu.org/ .


Articole înrudite