25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii ar putea să decidă singuri cum se cheltuie o parte din banii municipalităţi
Gălăţenii ar putea să decidă singuri cum se cheltuie o parte din banii municipalităţi
Dezbaterea publică "Buget Participativ - Bugetul Municipiului Galaţi 2014" a avut loc ieri dimineaţă, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, unde a fost abordat şi subiectul corupţiei din instituţii, în cadrul proiectului "Erupţie Anticorupţie", iniţiat de Fundaţia SynergEtica. Scopul acestui buget participativ este de a creşte, prin transparenţa deciziei, gradul de implicare a cetăţenilor în viaţa comunităţii. Odată implementat bugetul participativ, cetăţenii vor deveni implicaţi într-un proces anual de prioritizare, bugetare şi monitorizare a implementării proiectelor selectate. Aceste aspecte nu se referă la întregul buget al municipalităţii, ci doar la un procent sau la o sumă fixă. În proiect sunt implicate cinci oraşe din ţară, precum Bucureşti, Timişoara, Galaţi, Iaşi şi Cluj-Napoca.
La dezbatere au fost prezenţi şi viceprimarul Florin Popa şi city-managerul Aurel Vlaicu. Aceştia le-au vorbit tinerilor din sala Auditorium ce înseamnă implementarea unui proiect în funcţie de nevoile şi dorinţele cetăţeanului de rând.
"Salut iniţiativa aceasta, este un subiect interesant, o idee bună, şi nu e nouă. Există o provocare la nivelul administraţiilor publice, peste tot, nu doar în ţara noastră, vizavi de a te apropia de proiectele pe care le gândeşti, de investiţiile pe care le faci, dat fiind faptul că, în momentul în care eşti pus într-o funcţie, trebuie să ştii ce să faci şi trebuie să ai grijă de cetăţean. Este bine că sunteţi tineri şi, în privinţa anticorupţiei, sfatul meu e să nu picaţi în aceeaşi chestiune în care au trecut alte generaţii, de dragul de a merge pe nişte idei. Sună frumos lupta anticorupţie, îndreptarea proiectelor spre nu ştiu ce. Tocmai pentru că sunteţi tineri ar fi bine să nu picaţi în plasa de a juca pe nişte căi ce sunt plăcute de a fi auzite de nu ştiu cine, de a lupta cu nişte balauri care nu există. Vă lansez o provocare - să stabilim un soi de parteneriat şi o parte din dumneavoastră să vină să facă un fel de practică, tocmai să vadă cum sunt lucrurile. Înainte de a dori să schimbi ceva, ar trebui să ştii ce e acolo", a spus city-managerul. Invitaţia la acest parteneriat a fost primită cu entuziasm de tinerii din sală, aceştia spunând că îşi doresc să afle cum merg lucrurile într-o instituţie şi să se implice cum pot.


Articole înrudite