20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În ce zi pică Moşii de iarnă 2024
În ce zi pică Moşii de iarnă 2024

Credincioşii ortodocşi organizează parastase pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi nu doar în zilele stabilite pentru comemorarea individuală a persoanelor decedate, ci şi în zile de pomenire generală a celor trecuţi la cele sfinte.
Sărbătoarea Moşilor de iarnă este denumită şi Sâmbăta Morţilor – o zi în care creştinii îi comemorează pe moşii şi strămoşii noştri, dar şi pe fraţii, surorile, părinţii sau bunicii care au părăsit această lume.
Ziua din săptămână consacrată pomenirii moşilor este sâmbăta. Această practică are la bază credinţa că în ziua de sâmbătă, Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a coborât în iad pentru a-i elibera pe cei adormiţi înainte de venirea Sa.
În acestă zi specială, credincioşii de pretutindeni amintesc de sufletele celor adormiţi. Totodată, trebuie respectate mai multe tradiţii şi obiceiuri în Sâmbăta Morţilor.
În această zi specială, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morţilor, deoarece, potrivit scrierilor bisericeşti, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă. În Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi, arată calendar ortodox.
În 2024, sărbătoarea Moşilor de iarnă are loc pe 9 martie, conform calendarului ortodox. În această zi de sărbătoare, în bisericile ortodoxe din toată ţara se ţin slujbe de pomenire pentru cei adormiţi. Credincioşii duc la biserică vin, colivă, dar şi pachete cu alimente, pentru a fi sfinţite de preot.
În următoarea zi, care este duminica (10 martie), are loc Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau Lăsatul Secului de Carne, credincioşii pregătindu-se pentru intrarea în Postul Paştelui.
Moşii de iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete ale morţilor care se vor încheia în Săptămâna Mare. După cum aminteam şi mai sus, pomenirile adormiţilor se fac în fiecare anotimp. În aceeaşi idee, se mai practică parastasele şi soroacele de la 3 săptămână, 6 săptămâni, 9 săptămâni, 3 luni, 6 luni, 9 luni şi un an.

Citeşte şi Când începe Postul Paştelui 2024


Articole înrudite