01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi se alătură acţiunilor de împădurire derulate sub coordonarea Direcţiei Silvice Galaţi, în Luna Plantării Arborilor (15 martie -15 aprilie), angrenând în aceste activităţi şi alte instituţii. Astfel, vineri, peste 300 de persoane, angajaţi ai Instituţiei Prefectului şi ai serviciilor publice deconcentrate, vor planta puieţi pe un teren de pe raza comunei Tuluceşti, lângă Grădina Zoologică.
„Este o acţiune prin care sprijinim eforturile silvicultorilor, dar şi una de conştientizare a populaţiei asupra importanţei pădurii, asupra nevoii de apărare, conservare şi creştere a suprafeţelor împădurite – o componentă esenţială a vieţii. Aşteptăm alături de noi orice instituţii, organizaţii neguvernamentale sau societăţi comerciale, îi aşteptăm pe toţi gălăţenii care doresc să se implice în aceste acţiuni, care sunt în esenţă o sărbătoare a naturii,” spune prefectul Emanoil-Cătălin Bocăneanu.
Până acum, peste 1.000 de elevi din 30 de şcoli şi licee din judeţ au participat, în special în „Săptămâna altfel”, la acţiuni similare, iar sâmbătă, 40 de angajaţi ai Selgros se alătură silvicultorilor gălăţeni.
În această primăvară, în judeţul Galaţi se fac regenerări naturale (sub arboretul matur) pe o suprafaţă de 309 ha şi regenerări artificiale (cu puieţi, pe  suprafeţe libere) pe 211 ha (din care 39 ha împăduriri integrale, 114 ha completări ale golurilor din plantaţiile înfiinţate în anii anteriori şi 58 ha refaceri din calamităţi înregistrate în anul 2012). Peste 60% din suprafeţele pe care se fac regenerări artificiale sunt în raza Ocolului Silvic Hanu Conachi, în zona dig-mal a râului Siret, unde se folosesc în mod special puieţi din specii rezistente la regimul de inundaţii, cum sunt plopul alb, plopul negru, plopul euro-american şi salcia. În restul zonelor se utilizează specii adaptate condiţiilor pedoclimatice din regiune, precum salcâm, glădiţă, stejar brumăriu, gorun, frasin, jugastru, arţar şi diverse specii de arbuşti.
În campania de împăduriri din această primăvară se plantează peste un milion de puieţi, majoritatea provenind din pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Galaţi, de la Vameş, Movileni şi Ghidigeni.


Articole înrudite