04 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Toamna, gălăţenii se înghesuie să-şi izoleze termic apartamentele
Toamna, gălăţenii se înghesuie să-şi izoleze termic apartamentele

Zicala populară "a îngrăşa porcul în ajun" se aplică de minune gălăţenilor care fac rând de aşteptare în anotimpul premergător iernii la sediul firmelor care se ocupă cu izolaţia termică. Oamenii vor ca lucrarea să fie făcută, în primul rând repede iar acest lucru nu se poate respecta mereu, din cauza aglomeraţiei şi a vremii, care poate fi capricioasă. „În fiecare an se întâmplă la fel, toată vara semnăm câteva contracte iar toamna, când încep şi ploile, scade şi temperatura, toată lumea se înghesuie să-şi izoleze apartamentele. De ani de zile, în luna septembrie are loc acest fenomen", explică administratorul unei firmei de izolaţii termice, Andrei Bogdan.

Ia-ţi vara sanie şi iarna car

Vara este anotimpul perfect pentru lucrările de anvelopare pentru că temperatura permite materialelor să se usuce mai bine decât toamna, iar acest lucru scade din timpul în care muncitorii vor termina izolarea locuinţei. Vara pereţii sunt perfect uscaţi, pe când toamna umezeala este mai ridicată şi timpul de uscare este mai lung. În plus, muncitorii vor putea să acorde timp şi pentru lucrări anexe care apar odată cu efectuarea izolaţiei termice cum ar fi glafurile şi izolarea acestora cu un polistiren extrudat sau scoaterea cărămizilor acolo unde există şi proprietarul vrea să renunţe la ele.

Preţuri mai mici de la an la an

"Costurile pe care un proprietar trebuie să le suporte pentru anveloparea casei au scăzut în ultimii ani cu aproximativ 10%", mai spune Andrei Bogdan. Un lucru bun pentru buzunarul locatarului, dar în defavoarea câştigului firmelor specializate. Preţurile pentru izolaţia termică pleacă de la 50 de lei pe metru pătrat pentru etajele inferioare, respectiv parter şi etajul unu, cu materiale şi un polistiren cu densitate mai mică, şi poate ajunge la 75 de lei la etajele superioare, cu materiale de cea mai bună calitate şi un polistiren EPS80 cu densitate 15.

"Oamenii fac în această perioadă o greşeală care îi va costa pe viitor. Dacă nu au răbdare să aştepte ca lucrarea să fie făcută de o firmă serioasă, se îndreaptă către oportunişti, care oferă un preţ ireal, 50 de lei pe metru pătrat indiferent de etaj. Polistirenul folosit de ei are densitate mai mică, de 12, adică folosesc un polistiren de interior, care nu asigură o izolaţie bună locuinţei", explică administratorul altei firme de izolaţii termice, Marius Ciucă. Mai mult decât atât, firmele producătoare au început să fabrice tot mai mult polistiren cu densitate mică, nepotrivită pentru o izolaţie exterioară.


Articole înrudite