17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Astăzi, deschiderea oficială KineDok, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi
Astăzi, deschiderea oficială KineDok, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi vă invită la filme documentare KineDok powered by One World Romania.
Joi, 6 iunie, se deschide cea de-a zecea ediţie a programului european KineDok (care aduce documentare creative în spaţii alternative) cu filmul “+-90” (Slovacia), ce va fi proiectat  de la ora 18.00, în prezenţa regizorului Marek Kuboš şi a artistului vizual Martin Derner, cel care semnează designul grafic al filmului.
KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfăşurându-se concomitent în 6 ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociaţia One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre ţările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locaţii din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.
Cu ocazia ediţiei aniversare, selecţia de filme este una extinsă şi cuprinde 22 de filme şi două experienţe VR, în premieră în cadrul programului. Pe lângă cele 13 documentare recente din ţările participante, partenerii locali au la dispoziţie pentru proiecţii şi o selecţie de filme de arhivă, un Focus Ucraina şi un program de scurtmetraje.
Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecţiile fiind sub formă de cineclub şi desfăşurându-se pe tot parcursul anului în spaţii cât mai accesibile. Publicul are şansa să vadă o selecţie deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obişnuite şi la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experienţa pasivă a sălii tradiţionale de cinema, organizând după proiecţiile de film dezbateri antrenante între public şi diverşi invitaţi locali şi internaţionali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuţii cu regizori, protagonişti şi specialişti din diferite domenii, şi să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci şi la evenimente curente de natură culturală, socială şi politică din întreaga lume.

+-90
(Slovacia,2022).
Regia, imagine: Marek Kuboš
În cel mai recent film al său, documentaristul Marek Kuboš se destăinuie altor colegi din industria de film documentar slovac. Îi împarte pe aceştia în trei generaţii: propria generaţie (anii 1990), generaţia anterioară şi cea următoare. Kuboš îi aduce împreună pentru a discuta despre pasiunea lor pentru cinema, provocările tehnice şi economice, şi pentru a delimita frontierele etice şi pe cele ale filmului documentar din viitor. Nucleul este format din generaţia de succes care a crescut în anii '90: Milan Balog, Peter Kerekes, Robert Kirchhoff, Juraj Lehotský, Marko Škop, Zuza Piussi, Jaro Vojtek şi Marek Kuboš. Regizorul realizează interviuri şi cu predecesorii lor: Dušan Hanák, Mário Homolko, Ľubo Štecko, Alexander Strelinger, Mišo Suchý, Martin Šulík, Dušan Trančík, pe care le integrează, împreună cu operele lor, într-un context cultural şi politic mai amplu.

Premii şi festivaluri:
Premiul special al juriului – One World Slovacia, 2022
Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava, 2022
Marek Kuboš (născut în 1970) este absolvent al Academiei de Arte şi Design din Bratislava, unde a studiat în cadrul unui grup de regizori slovaci cunoscut astăzi sub numele de “Generaţia 90”. Documentarele lui Kuboš sunt caracterizate prin diversitatea tematică şi angajamentul social. Printre filmele sale se numără „A Photographer’s Journey” (1993), „Voice 98” (1999), „Such a Little Propaganda” (2001) şi „The Last Self-Portrait” (2018), ultimul făcând parte, de asemenea,din selecţia KineDok. Foarte variate ca subiecte, filmele sale se concentrează pe personalităţi puternice şi neobişnuite, dar şi pe angajamentul politic din societatea slovacă, adesea colorate printr-un simţ al umorului detaşat.
Martin Derner s-a născut la 2 ianuarie 1973 la Košice (Cehoslovacia).A studiat la Academia de Arte Plastice şi Design din Bratislava (Slovacia) şi a efectuat stagii de studii la Academia de Arte Frumoase din Poznań (Polonia) şi la Universitatea din Newcastle upon Tyne (Marea Britanie). În prezent lucrează ca profesor la Academia de Arte Plastice şi Design din Bratislava. Lucrările sale sunt reprezentate în colecţii de stat din Slovacia, dar şi în colecţii private din Slovacia şi din străinătate. Pe lângă arta liberă, lucrează şi în domeniul designului grafic.
Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile, informează Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.


Articole înrudite