05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ratificarea acordului ACTA va avea efecte negative asupra economiei româneşti, se arată într-un comunicat de presă al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, în fruntea căreia se află fostul ministru Dan Matei Agathon. "În ultima perioadă, întreprinzătorii de succes care s-au lansat recent în afaceri şi-au făcut „primul milion“ cu ajutorul internetului. Multă creaţie proprie, dar şi o componentă de „copy/paste“, i-au ajutat pe tineri să facă bani, pe mulţi chiar i-a scos dintr-o sărăcie cruntă şi i-a adus în zona unui venit suficient pentru dezvoltarea personală. De cealaltă parte, marile afaceri au devenit megaafaceri datorită globalizării accelerate de internet. Ei bine, dacă s-ar aplica întocmai principiile prevăzute de AntiCounterfeiting Trade Agreement (ACTA), afacerile mici bazate de world wide web ar fi puternic lovite, în timp ce marile business-uri ar fi mai mult protejate decât afectate, arată un studiu al companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit. Unul din principalele motive ar fi acela că micii întreprinzători sunt downloaderi de pe net, în timp ce companiile mari sunt uploaderi, iar ACTA loveşte (doar) în zona de download. Nu cel care încarcă o creaţie fără acordul autorului este vizat, ci acela care o va descărca!", se arată în comunicatul de presă al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, a cărei vicepreşedinte este Dan Matei Agathon. Acesta mai face parte, alături de Clement Sava şi de Andrada Salomeea Puiu, din compania de consultanţă Golden Mind&Spirit.
"Pentru a explica în ce fel este lovită mica afacere, trebuie să explicăm faptul că, acum, descărcarea de pe internet este în principiu gratuită, pentru că aşa au permis uploaderii. Dar muzica, filmele, cărţile şi alte creaţii culturale care pot fi descărcate de pe internet ar deveni brusc contrafaceri şi condamnate ca atare. Vrei să treci graniţa cu un laptop sau un mp3 player? Va trebui să dai socoteală de unde ai muzica din playlist, filmele şi alte documente sau chiar de unde ai sistemul de operare din laptop. Iar la un răspuns de genul „le-am descărcat de pe net, că erau gratis“ rişti sancţiuni dintre cele mai aspre. Şi cine dă astfel de răspunsuri? Desigur, micul întreprinzător pentru care – în cele mai multe cazuri – laptopul este unicul patrimoniu al firmei. În schimb, o companie mare poate cere oricând aplicarea ACTA împotriva unui concurent mai mic, iar de utilizarea unor programe ori creaţii descărcate gratuit de pe internet nici nu poate fi vorba în cazul companiilor mari", se mai menţionează în comunicatul de presă.
"Un alt aspect al aplicării ACTA, deloc de neglijat, este acela că firmele care furnizează servicii de racordare la marea reţea mondială Internet vor avea puteri discreţionare faţă de clienţii lor. Din paragraful 12.1.b al ACTA se poate înţelege că providerii de internet sunt obligaţi să păstreze şi să furnizeze autorităţilor absolut toate log-urile cu activitatea online a tuturor abonaţilor. Altfel spus, providerul tău poate oricând să te pârască autorităţilor, dar şi să te şantajeze cu informaţiile pe care le deţine privind site-urile pe care le-ai vizitat ori adresele de unde ai downloadat diverse documente", scriu cei de la Golden Mind&Spirit în comunicat.

Articole înrudite